In deze blog gaan wij veelgestelde vragen over kunststof beantwoorden. Wij geven antwoord op vragen, zoals: welke kunststof is geschikt voor buiten, chemisch resistent, buigbaar, hitte-, kou-, en vandalismebestendig?
Welke kunststoffen zijn geschikt voor buiten?
PTFE (merknaam: Teflon), PMMA (bekend als: Plexiglas, acrylaat, Perspex) en Polycarbonaat zijn geschikt voor buiten. Polycarbonaat is echter niet UV bestendig. Hierdoor verkleurt het na verloop van tijd. Als je Polycarbonaat buiten wilt toepassen, kies dan voor speciale Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV-beschermende laag.
Naast deze drie kunststoffen zijn de volgende kunststoffen, dankzij de toevoeging van Carbon Black, ook buiten toepasbaar: Polyamide (nylon), HDPE en HMPE en POM.
LET OP: POM, HDPE, HMPE en Polyamide (Nylon) zijn dus alleen buiten toepasbaar wanneer Carbon Black hieraan is toegevoegd. Dit houdt in dat je alleen de zwartkleurige variant van deze kunststoffen buiten kunt gebruiken.
Polycarbonaat en PET-G hebben brandklasse B1. Deze kunststoffen zijn dus brandvertragend. Niet elke kunststof is brandvertragend. Echter zijn de meeste kunststoffen bestand extreem hoge én lage temperaturen.
POM is een alternatief voor staal. Het is namelijk niet alleen sterk en slijtvast maar ook maat- en vormvast. Bovendien geleidt het geen stroom en oxideert het niet. Hierdoor is het dus ideaal voor buiten gebruik en uiterst geschikt als metaalvervanger.
POM
Welke kunststof is een alternatief voor glas?
PMMA is een glas vervangende kunststof. Het is namelijk niet alleen 30 keer sterker maar ook 50% lichter van gewicht dan glas.
Tevens zijn PET-G en Polycarbonaat toepasbaar als glasvervanger. Polycarbonaat is namelijk 250 keer sterker en de helft lichter dan glas. Deze kunststof krijg je dus bijna niet kapot. Hierdoor wordt het vaak ingezet als vandalismebestendig materiaal. Zo zie je het onder andere terug als “glas” in bushokjes.
PET-G zit kwa eigenschappen tussen PMMA en Polycarbonaat in. Dit maakt deze kunststof ook een optie als alternatief voor glas.
PMMA / Plexiglas / Acrylaat
Welke kunststoffen zijn vandalismebestendig?
Polycarbonaat is de op het gebied van sterkte de enigste heldere vandalismebestendige kunststof. Deze kunststof is 250 keer sterker dan glas. Tevens is het 50% lichter van gewicht, waardoor je het makkelijk kunt monteren.
Ook HPL / Trespa is vandalismebestendig. Niet zozeer kwa sterkte, maar meer op het gebied van graffiti. Je kunt graffiti van dit materiaal makkelijk verwijderen.
Welke kunststoffen kun je buigen?
PMMA (Plexiglas), PET-G en Polycarbonaat zijn buigbare kunststoffen. Afhankelijk van de soort kunststof wordt het koud of warm gebogen.
Verschillen en overeenkomsten tussen HPL en Alupanel
HPL (merknaam: Trespa®) en Alupanel (merknaam: Dibond®) hebben vele overeenkomsten in eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Toch zijn er een aantal verschillen tussen beide kunststoffen. Wat de precieze overeenkomsten en verschillen zijn, lees je in deze blog.
Verschil HPL en Alupanel
Ten eerste is er een verschil in de opbouw van het materiaal. Zo bestaat Alupanel uit een kern van Polyethyleen en twee aluminium toplagen, terwijl HPL bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels en gelamineerde toplagen. Hieronder lichtten wij dit verder toe.
Alupanel is een aluminium sandwichplaat en bestaat uit een kern van Polyethyleen dat wordt beschermd door twee aluminium toplagen. Hierdoor is het sterk en licht van gewicht. Bovendien is de kern uv,- temperatuur,- en weersbestendig, waardoor je het zowel binnen als buiten kunt toepassen.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate. Dit materiaal bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels dat wordt beschermd door twee gelamineerde toplagen. Deze lagen zijn onder hoge druk op elkaar geperst, waardoor HPL volledig waterbestendig is. Hierdoor is het uiterst geschikt is voor buitengebruik. Bovendien is HPL / Trespa® in drie verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je namelijk:
Trespa Izeon® is ideaal voor buitengebruik en kan toegepast worden als gevelbekleding van woningen.
Trespa Meteon® is speciaal ontwikkeld voor diverse buitentoepassingen, waaronder gevelbekleding. Bovendien heeft het een levensduur van circa 50 jaar.
Trespa TopLab® is stevig, vuilafstotend, onderhoudsarm en is ontwikkeld voor laboratoria.
HPL-Trespa gefreesd
Overeenkomsten in eigenschappen
Alhoewel er verschillen zijn in de manier waarop het materiaal is opgebouwd, zijn er ook veel overeenkomsten in eigenschappen. Zo zijn beide kunststoffen uv,- water,- en weersbestendig, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor buiten. Bovendien zijn Alupanel en HPL sterk, onderhoudsarm en makkelijk te schilderen, bedrukken en te bestickeren.
Verschil in eigenschappen HPL en Alupanel
Alupanel en HPL hebben dus overeenkomstige eigenschappen. Er zijn echter ook verschillen. Zo is Alupanel lichter van gewicht en makkelijker bewerkbaar dan HPL. HPL is daarentegen sterker en heeft een langere levensduur. Andere eigenschappen van HPL zijn:
Vandalismebestendig
Krasbestendig
Krimpt en zet meer uit dan andere kunststoffen
Alupanel / Dibond gefreesd
Overeenkomsten in toepassingen
Beide kunststoffen zijn dus weersbestendig, onderhoudsarm en geschikt voor beschildering, bedrukking en bestickering. Hierdoor kun je beide buiten toepassen voor diverse reclamedoeleinden, maar ook als gevelbekleding. Echter is Alupanel speciaal ontwikkeld voor de reclame-industrie en is HPL vooral populair als gevelbekleding. HPL wordt bovendien toegepast in omgevingen waarbij hygiëne belangrijk is, zoals laboratoria, ziekenhuizen, badkamers en restaurantkeukens.
Andere voorbeelden van toepassingen van Alupanel en HPL zijn:
Je kunt HPL en Alupanel op maat laten frezen of zagen. Bij BMTEC Milling bieden wij echter alleen maatwerk in het frezen van kunststoffen aan. Wil jij dus HPL, Alupanel of één van onze andere aangeboden kunststoffen laten frezen?
Upload eenvoudig je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!
Vervolgens kun je deze in één klik omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/08/Alupanel-Dibond.jpg400600Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-08-30 15:38:092023-10-18 08:47:40Verschil HPL en Alupanel
Rubberen afdichtingen worden onder andere gebruikt ramen, deuren, leidingen en stootranden. Het doel hiervan is om stof, lucht, water, olie en andere vloeistoffen tegen te houden.
Ben jij benieuwd welke soort rubber jij nodig bent voor jouw toepassing? In deze blog vergelijken wij 4 rubbers met elkaar, namelijk: NBR, SBR, EPDM en Neopreen. Deze rubbers zijn allemaal geschikt om te gebruiken als afdichting.
Het verschil zit voornamelijk in de eigenschappen van het rubber. Zo is de één wel bestand tegen aardolieproducten en de ander niet. Hieronder gaan wij dieper in op deze verschillen.
Platte rubberen afdichtringen (2D)
Bij BMTEC Milling snijden wij rubber op maat op onze vlakbedfreesmachine. Zo kun je bij ons bijvoorbeeld vlakke rubbers, pakkingen en O-ringen op maat bestellen. Indien gewenst kunnen wij ook gaten, inkepingen en andere vormen in het rubber verwerken. Bovendien is het mogelijk om makkelijk monteerbare, zelfklevende rubbers bij ons te laten snijden.
Maatwerk
Bij ons is alles maatwerk. De tekening die de klant toestuurt passen wij dus toe bij het maken van het product. De design-mogelijkheden zijn daardoor eindeloos. Bij ons kun je echter alleen platte rubbers op maat laten snijden. Het is dus niet mogelijk om kraal, hoek of andere 3D profielen bij ons te bestellen.
Rubber ringen met kleine en grote diameters mogelijk
Bij BMTEC Milling snijden wij rubber op onze 2 bij 3 meter vlakbedfreesmachine. Doordat de machine zo groot is, kunnen wij zowel kleine als grote diameters aanhouden bij het snijden van rubber.
Verschillende rubbers
Voor rubber ringafdichtingen kun je bij ons kiezen uit diverse rubbers. De meest voorkomende rubbers die worden gebruikt als afdichting zijn: EPDM, NBR, SBR en Neopreen rubber. Hieronder vergelijken wij deze rubbers met elkaar. Kijk voor ons gehele rubberaanbod op onze rubber snijden pagina.
NBR
Als je op zoek bent naar oliebestendige afdichtringen dan is NBR een goede keuze. Doordat NBR oliebestendig is, wordt deze rubbersoort vaak gebruikt op olieplatforms, bij autobedrijven en in de petrochemische industrie. Daarnaast vind je NBR terug in de medische-industrie en voedingsmiddelenindustrie. Het laatstgenoemde is alleen van toepassing als het NBR rubber FDA kwaliteit bevat.
Naast dat NBR oliebestendig is, is het ook ondoordringbaar voor gassen. Daarnaast is het slijtvast en goed bestand tegen buigen. Deze rubber breekt dus niet snel. Het enige nadeel is dat NBR rubber niet volledig weer- en ozonbestendig is.
SBR rubber is de meest voorkomende rubbersoort. Dit komt, omdat het veerkrachtig en flexibel is en bestand is tegen slijtage. Ook is SBR isolerend, dempend en schokabsorberend. Bovendien heeft het een hoge rekbaarheid van 40˚ tot 95˚ Shore, waardoor het niet snel scheurt.
SBR wordt onder andere gebruikt voor het maken van rubber ringen, rubber pakkingen, auto- en transportbanden, trillingdempers, veren en lagers. Doordat de toepassingen zo breed zijn, zie je SBR terug in verschillende sectoren zoals de machinebouw, scheepsvaart en in de bouw.
Bestand tegen:
(Industrie)water
Zwakke zuren en basen
Matig bestand tegen:
Verdunde zuren
Alkaliën
Niet bestand tegen:
Benzine, diesel, kerosine en propaan (gas)
Minerale oliën en oplosmiddelen
Geconcentreerder zuren en basen
Koolwater- en brandstoffen
Neopreen rubber
Neopreen heeft een betere chemische resistentie dan SBR rubber. Ook heeft het een hoge veerkracht. Hierdoor is Neopreen goed bestand tegen slijtage en schokken. Deze rubber heeft dus goede mechanische en elastische eigenschappen. Bij extreme kou verliest het echter wel zijn flexibiliteit.
Neopreen is bestand tegen:
Weer, warmte, ozon en (zee)water
Gassen zoals propaan
Vloeibare silicaten
Matig bestand tegen:
Olie, verdunde zuren en alkaliën
Neopreen is niet bestand tegen:
Benzine, diesel en kerosine
Geconcentreerde zuren en basen
Smeeroliën en hydraulische fosfaten
EPDM rubber
De hoge elasticiteit (rekpercentage van 400%) en weersbestendigheid maakt EPDM uiterst geschikt voor buiten. Bovendien kan het tot wel 50 jaar mee! Hierdoor staat het bekend als het meest milieuvriendelijke product van dakbedekkingen. Naast dakbedekkingen kun je EPDM ook gebruiken als afdichting bij ramen, deuren, vijvers en waterbassins.
Bestand tegen:
Hoge temperaturen
Weer, UV en ozon
Logen, zouten en micro-organismen
(vet)zuren
(Zee)water
Hydraulische vloeistoffen en glycol
Niet bestand tegen:
Aardolie, benzine, diesel en kerosine
Propaan (gas)
Wat is ˚Shore?
Rubbers zijn te verkrijgen in verschillende graden Shore. Zo is SBR bijvoorbeeld tussen de 40˚ en 95˚ Shore verkrijgbaar. Shore geeft de rekbaarheid van het rubber aan. Hoe hoger dit getal is, des te stugger het rubber zal zijn.
Hoe kan ik rubber op maat bestellen?
Bij BMTEC Milling kun je terecht voor rubbers op maat. Of je nu op zoek bent naar rubber ringen, platen of rubber in een specifieke vorm, bij BMTEC Milling ben je bij het juiste adres.
Upload gemakkelijk je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!
Deze kun je daarna direct omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/05/epdm-1.jpg333500Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-05-09 09:36:052023-10-18 08:49:13Rubber ringen voor afdichtingen
Zit jij te twijfelen tussen Plexiglas of Polycarbonaat? Met deze blog helpen wij jou een keuze te kunnen maken. In deze blog gaan wij namelijk overzichtelijk Polycarbonaat en Plexiglas met elkaar vergelijken. Niet alleen de eigenschappen komen aan bod, maar ook de toepassingen en de bewerkingsmogelijkheden. Mocht je je keuze hebben gemaakt, dan ben je bij BMTEC Milling direct aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk terecht voor gefreesde en op maat gemaakte Polycarbonaat en Plexiglas platen. Hier komen we echter later op terug, want eerst is het belangrijk om te weten wat Polycarbonaat en Plexiglas precies is.
Wat is Polycarbonaat?
Polycarbonaat (PC) is de meest slagvaste en vandalismebestendige transparante kunststof van alle kunststof soorten. Het is namelijk niet alleen heel sterk (250 keer sterker dan glas) maar er zit ook enige flexibiliteit in. Hierdoor krijg je deze kunststof niet zomaar kapot. Voor extra veiligheid of waar de kans op schade groot is, is Polycarbonaat dus de juiste keuze.
Wat is Plexiglas?
Plexiglas, Perspex en Acrylaat zijn welbekende (merk)namen van de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). PMMA wordt veelal gebruikt ter vervanging van glas. Het is namelijk niet alleen 50% lichter van gewicht maar ook 25 keer sterker dan glas. Bovendien versplintert PMMA niet en is het zelfs goedkoper dan glas! PMMA is zowel glashelder, spiegelend als in kleur verkrijgbaar.
Geëxtrudeerd (XT) Plexiglas en gegoten (GS) Plexiglas
Plexiglas is verkrijgbaar in twee soorten. Zo heb je de geëxtrudeerde (XT) variant en de gegoten (GS) variant. Geëxtrudeerd Plexiglas staat ook wel bekend als “budget” Plexiglas, omdat het goedkoper is dan de gegoten variant. Waarom XT goedkoper is, leggen wij hieronder uit.
Geëxtrudeerd Plexiglas (XT/budget)
XT Plexiglas is goedkoper en breukgevoeliger dan GS Plexiglas. Dit komt door de manier waarop het is geproduceerd. XT Plexiglas wordt namelijk na het uitgieten nog gewalst. Hierdoor wordt de plaat dunner en ontstaat er spanning in het materiaal. Dit maakt dat je sneller kans hebt op breuken. Bij GS Plexiglas heb je hier minder kans op. Daarom is XT Plexiglas goedkoper dan de gegoten versie. Het enige grote voordeel van XT is dat het maatvaster is dan GS plexiglas. 5 millimeter XT is precies 5 millimeter.
Gegoten Plexiglas (GS)
Bij de gegoten variant gieten ze Plexiglas in een mal waarna het wordt uitgehard tot een vaste plaat. Er zit dus minder spanning in dan bij de geëxtrudeerde variant. Hierdoor is het minder breukgevoelig. Dit maakt dat er een hoger prijskaartje aan zit dan bij XT Plexiglas.
Eigenschappen Plexiglas en Polycarbonaat
Om een goede keuze te kunnen maken tussen Plexiglas en Polycarbonaat, gaan wij hieronder de eigenschappen met elkaar vergelijken.
Transparantie en kleuropties
Plexiglas en Polycarbonaat zijn beide transparant / helder te verkrijgen. De helderheid van beide kunststoffen zijn percentagegewijs zelfs hoger dan glas. Polycarbonaat is daarnaast nog in de kleur “opaal” te verkrijgen. Plexiglas is daarentegen in verschillende kleuren en ook spiegelend verkrijgbaar.
Plexiglas gefreesd
In welke diktes zijn deze kunststoffen te verkrijgen?
Polycarbonaat is vanaf 0.125 millimeter dikte tot maximaal 50 millimeter verkrijgbaar. PMMA kun je krijgen vanaf 1 millimeter tot maximaal 100 millimeter dikte.
Isolerende eigenschappen Polycarbonaat en Plexiglas
Beide kunststoffen zijn isolerend. Ideaal dus wanneer je deze kunststoffen buiten wilt toepassen. Bijvoorbeeld voor een tuinkas.
Hardheid, sterkte en gewicht van Plexiglas en Polycarbonaat
Polycarbonaat (PC) is sterker en slagvaster dan PMMA. PMMA is namelijk 25 keer sterker dan glas terwijl PC tot wel 250 keer sterker is dan glas. Daarnaast is PC flexibeler dan Plexiglas waardoor je het lastig kunt breken. Dit maakt Polycarbonaat uiterst vandalisme- en inbraakbestendig. Bovendien zijn beide kunststoffen de helft zo zwaar als glas. Ze zijn dus ook nog eens makkelijk te verplaatsen en toe te passen.
Chemische resistentie
Zowel Plexiglas als Polycarbonaat zijn chemisch resistent. Toch wordt Plexiglas meer ingezet in de voedingsmiddelenindustrie. Terwijl Polycarbonaat vaker toegepast wordt in de chemische industrie.
Brandbaarheid & hittebestendigheid
PMMA is minder hittebestendig dan glas en Polycarbonaat. Met brandklasse B2 valt deze kunststof onder de noemer: normaal brandbaar. Hierdoor kan het niet overal toegepast worden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om Plexiglas in te zetten ter afscherming van hittebronnen.
Polycarbonaat heeft de brandklasse: B1. Dit houdt in dat deze kunststof moeilijk ontvlambaar is en brandvertragend en vlamdovend werkt. Bovendien kan Polycarbonaat temperaturen aan van -30˚C tot +120˚C. Terwijl PMMA een temperatuurbestendigheid heeft van minimaal -30˚C tot maximaal +80˚C.
Smeltpunt
Het smeltpunt van Polycarbonaat ligt op 230˚C. Terwijl Plexiglas al smelt bij 103˚C. PC is dus veiliger op het gebied van brandbestendigheid dan PMMA.
Polycarbonaat gefreesd
Zijn Plexiglas en Polycarbonaat platen geschikt voor buiten?
Beide kunststoffen zijn geschikt voor binnen en buiten. PMMA verkleurt echter niet, terwijl normale Polycarbonaat platen dat wel doen. Maar gelukkig bestaan er ook speciale Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een uv-coating waardoor het niet verkleurt.
Welke oppervlakte is vlakker?
Plexiglas is stijver dan Polycarbonaat. De oppervlakte is daardoor iets vlakker. Polycarbonaat is daarentegen flexibeler dan Plexiglas.
Zijn Polycarbonaat en Plexiglas platen recyclebaar?
Beide kunststoffen hebben een lange levensduur. Mochten deze platen toch toe zijn aan vervanging, dan kun je ze allebei recyclen bij de daarvoor betreffende kunststofrecyclebedrijven.
Nadelen Polycarbonaat en Plexiglas
Eén groot nadeel dat beide kunststoffen met zich meebrengen is dat ze gevoelig zijn voor krassen. Daarnaast is Plexiglas brandbaar waardoor het niet overal toegepast kan worden.
Polycarbonaat en Plexiglas bewerken
Polycarbonaat en Plexiglas zijn op diverse manieren te bewerken. Denk aan: boren, buigen, zagen, lasersnijden, graveren en frezen. Voor het frezen ben je bij BMTEC Milling direct aan het juiste adres. Niet alleen Polycarbonaat en Plexiglas kunnen wij frezen maar ook vele andere kunststoffen. Waaronder: Dibond, HPL, HDPE, POM, Polypropyleen en nog veel meer.
Boren
In beide kunststoffen kun je boren. Echter heb je bij PC minder kans op breuk aangezien het materiaal taaier is. Als je Plexiglas boort heb je al snel kans op breuken wanneer je teveel druk uitoefent. Bovendien heb je kans op smelten als je Plexiglas met een te hoog toerental boort. Mocht je bezig gaan met boren, boor dan bovenop een vlakke tafel zodat het materiaal genoeg steun heeft van onder. Zo zijn breuken sneller te voorkomen.
Zagen
Polycarbonaat en Plexiglas kun je beide zagen met een cirkelzaag. Kijk alleen wel uit bij XT Plexiglas, want dat kan sneller breken. Het zagen kun je natuurlijk ook uitbesteden. Bij Plexideal zagen ze zelfs kunststoffen gratis op maat. Na het zagen kun je beide materialen bovendien nog elders laten bedrukken.
Lasersnijden
Bij ons moederbedrijf BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden van kunststoffen. Daar kun je Plexiglas heel mooi laten lasersnijden vanaf 1 millimeter tot maximaal 25 millimeter dikte. Ook het lasersnijden van Polycarbonaat en andere kunststoffen is bij BMTEC mogelijk. Het lasersnijden van Polycarbonaat kan vanaf 0.125 millimeter tot maximaal 6 millimeter dikte. Echter zorgt de hitte van de laser bij Polycarbonaat voor een minder mooie afwerking dan wanneer je het laat frezen. Frezen is voor PC daarom de betere optie.
Graveren
Plexiglas kun je goed lasergraveren. Polycarbonaat kan ook gegraveerd worden. Echter heb je dan hetzelfde probleem als bij het lasersnijden: de afwerking is niet minder mooi. Door de hitte slaat Polycarbonaat bij de randen namelijk geel uit.
Buigen
PMMA is een thermoplastische kunststof. Het wordt bij verhitting dus buigzaam. Hierdoor kan het makkelijk in verschillende vormen gebogen worden. Koud buigen is bij Plexiglas echter niet mogelijk. Polycarbonaat kun je daarentegen zowel warm als koud buigen.
Frezen
Beide kunststoffen kun je laten frezen. Wanneer je bij Polycarbonaat een mooie afwerking wilt, heeft frezen zelfs de voorkeur ten opzichte van lasersnijden.
Polycarbonaat is te frezen vanaf 3 millimeter tot maximaal 50 millimeter dikte. Daarnaast kunnen wij PMMA / Plexiglas frezen van minimaal 3 tot maximaal 100 millimeter dikte.
Voor het frezen van PMMA, Polycarbonaat en andere kunststoffen kun je dus bij BMTEC Milling terecht. Voor meer informatie over frezen en lasersnijden raden wij onze blog “kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?” aan.
Toepassingsmogelijkheden
De toepassingen van Plexiglas en Polycarbonaat zijn oneindig en komen in sommige gevallen met elkaar overeen. Zo worden beide o.a. gebruikt voor:
Ramen
Machine-afschermingen
Aquariums
Reclame-uitingen
Aangezien Polycarbonaat vandalisme- en inbraakbestendig is, wordt het vaak ingezet als veiligheidsbeglazing. Denk hierbij aan:
Beglazing van fietsenstallingen
Tuinkassen
Veiligheidsbrillen
Bushokjes
Politie / ME schilden en helmvizieren
Andere toepassingen zijn:
Plexiglas: glas van fotolijstjes, maatbekers, keukenachterwanden, balkonbeglazingen, veranda’s, vitrinekasten, wegbewijzeringen, naambordjes en deurbordjes.
Polycarbonaat: Overkappingen, carports, geluidsschermen, serres, dak- en golfplaten, straatlantaarns, onderdelen van mobiele telefoons, cd’s en dvd’s.
Conclusie: wanneer kies je Polycarbonaat en wanneer Plexiglas?
Wanneer je kunststof wilt toepassen voor een bushokje, windscherm of als afdakje, is Polycarbonaat de beste keuze. Zulke producten hebben namelijk een redelijke grote kans op schade. Maar aangezien Polycarbonaat ten opzichte van Plexiglas niet snel stuk gaat, is PC in dit geval de beste optie.
Ook kwa brandbaarheid is PC veiliger, omdat het moeilijk ontvlambaar is en brandvertragend werkt. Plexiglas is daarentegen minder hittebestendig. Hierdoor kan het niet ingezet worden ter afscherming van hittebronnen.
Dus ben je op zoek naar een brandveilige, vandalisme- en schadebestendige kunststof? Dan is Polycarbonaat de beste keus. Mocht dit niet belangrijk zijn voor jouw toepassing, dan is Plexiglas (PMMA) een prima keus. Bovendien is het voordeliger voor jouw portemonnee, aangezien PMMA platen goedkoper zijn dan Polycarbonaat platen.
Polycarbonaat of Plexiglas op maat bestellen
Wil je kunststof laten frezen en ben je benieuwd wat een Plexiglas of Polycarbonaat plaat op maat kost? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons op. Voor het lasersnijden van kunststof kun je echter terecht bij ons moederbedrijf BMTEC. Daar kun je eenvoudig en snel een offerte aanvragen via hun offertesysteem: CutWise.
Meer informatie
Voor meer informatie over Polycarbonaat en PMMA (Plexiglas) kun je een kijkje nemen op onze “kunststoffen” pagina. Voor specifieke vragen over materialen en bewerkingsmogelijkheden, kun je ons altijd contacteren. Wij helpen jou graag verder.
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/03/PMMA-plexiglas-frezen.jpg533800Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-03-07 10:13:272023-10-17 10:26:30Plexiglas of Polycarbonaat?
Verschil tussen synthetisch rubber en natuurrubber
De ene rubber is niet het andere rubber. Zo heb je bijvoorbeeld natuurrubber en synthetisch rubber. Tussen deze twee rubber soorten zitten een aantal verschillen. Zelfs in de soorten synthetische rubbers zitten er weer verschillen in eigenschappen. In deze blog gaan wij het echter alleen hebben over de verschillen tussen natuurrubber en synthetisch rubber. Om dit goed uit te kunnen leggen gaan wij het onder andere hebben over de oorsprong van natuurrubber en synthetisch rubber.
Natuurrubber
Natuurrubber wordt gemaakt uit latex. Latex is een sap dat wordt gehaald uit een rubberboom, de Braziliaanse rubberboom. Eén derde van het sap dat uit de Braziliaanse rubberboom komt bestaat uit rubber (latex). Zodra het sap is opgevangen wordt het gefiltreerd en verdund met water. Daarna wordt het met zuur behandeld. Het zuur zorgt ervoor dat de rubberdeeltjes gaan stollen. Hieruit ontstaat het eindproduct rubber. Vervolgens wordt het rubber in dunne plakken opgerold en gedroogd.
Vraag naar rubber
Het duurt ongeveer 6 à 7 jaar voordat een rubberboom rubber produceert. Echter is de vraag naar rubber groter dan rubberboomplantages kunnen leveren. Dit probleem heeft heel lang bestaan. Vandaar dat men sinds de industriële revolutie al op zoek was naar alternatieven. In 1910 is de Russisch chemicus Sergei Vasiljevich Lebedev op zoek gegaan naar een alternatief. Hij begon met de ontwikkeling van synthetisch rubber. In 1928 ontwikkelde hij een methode waarbij hij synthetisch rubber maakte door butadieen te polymeriseren. Dit product is uiteindelijk het alternatief van natuurrubber geworden. Inmiddels bedraagt synthetisch rubber de grootste gedeelte (55% à 60%) van de wereldmarkt.
Synthetisch rubber
Bij de ontwikkeling van synthetisch rubber is er gebruik gemaakt van aardolie in plaats van latex. Uit het aardolie worden polymeren gemaakt die vergelijkbare eigenschappen vertonen als natuurrubber. Echter hebben onderzoekers ervoor gezorgd dat de eigenschappen van synthetisch rubber beter zijn dan die van natuurrubber. Hierdoor is het bijvoorbeeld beter bestand tegen veroudering en verbrokkeling. Toch heeft niet elke rubbersoort dezelfde eigenschappen. Hierdoor kan het voor komen dat de ene uiterst geschikt voor buiten terwijl de ander juist heel rekbaar is.
Polyurethaan rubber (synthetisch rubber)
Voorbeelden van synthetische rubbers:
De meest voorkomende synthetische rubber is styreen-butadieen-rubber, ofwel SBR rubber. Deze rubber gebruikt men vooral bij de productie van autobanden. Uiteraard zijn er meerdere soorten synthetische rubbers dan alleen SBR rubber. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van synthetische rubbers:
Tijdens de ontwikkeling van synthetisch rubber hebben onderzoekers er niet alleen voor gezorgd dat synthetisch rubber op natuurrubber lijkt, maar zelfs betere eigenschappen bezit. Zo heeft synthetisch rubber minder snel last van veroudering en verbrokkeling. Bovendien is synthetisch rubber bestand tegen weer, wind, warmte, kou, zonlicht en droogte. Dankzij deze onderzoekers heeft synthetisch rubber de eigenschappen gekregen die de markt zoekt en nodig heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat synthetisch rubber inmiddels 55% à 60% van de wereldmarkt bedraagt.
Rubber bewerken
Rubber kun je op diverse manieren bewerken. Bij BMTEC Milling snijden wij rubbers door middel van een mesje die wordt aangestuurd door een freesmachine. Zo snijden wij rubbers zoals Celrubber, Siliconen, Neopreen, EPDM, NBR, SBR en Polyurethaan rubber op maat. Met de vlakbedfreesmachine kunnen wij scherpe hoeken, cirkels en andere details in rubber verwerken. Naast het snijden van rubber is het ook mogelijk om rubber te bewerken door middel van spuitgieten, transfereren, persen, extruderen en stansen. Deze bewerkingsmogelijkheden bieden wij echter niet aan.
Toepassingen rubber
De wereldmarkt voor rubber is circa 24 miljoen groot. Hiervan bedraagt het aandeel van natuurrubber ongeveer 40% tot 45%. Afhankelijk van de toepassing worden zowel natuurrubber als synthetisch rubber ingezet. Vooral in de bandenindustrie wordt rubber veelal toegepast. Naast banden worden er nog meer producten uit rubber gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gum, doppen en emmers maar ook schoenzolen, laarzen en zadels zijn van rubber gemaakt. Andere toepassingen van rubber zijn:
Rubberen balletjes of kogels
Veerbalgen, trillingsdempers, bougiekabels
Reddingsboten en snoermantels
Handvaten, doorvoertules, buffers
Afdichtringen en fietsbanden
Rubber snijden
Wil jij graag rubber op maat laten snijden?
Upload eenvoudig je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!
Vervolgens kun je deze in één klik omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!
Voor specifieke vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien je dan graag van advies.
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/01/polyurethaan-rubber-snijden.jpg333500Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-01-31 11:29:552023-10-18 08:51:19Verschillen tussen synthetisch rubber en natuurrubber
NBR en SBR zijn synthetische rubbers die gemaakt zijn uit butadieen. Toch zijn er verschillen in eigenschappen tussen deze twee rubbers. In deze blog gaan wij in op deze verschillen. Hierbij worden niet alleen de verschillen in eigenschappen, maar ook de verschillen in toepassingen benoemd. Daarvoor is het handig om eerst uit te leggen wat NBR rubber en SBR rubber is.
Wat is NBR rubber?
NBR rubber is een elastomeer. Het betreft een synthetisch polymeer dat ontstaat na de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. De hoeveelheid acrylnitril ligt bij NBR standaard rond de 34%. Echter kan dit variëren tussen de 18% en 50%. Het percentage acrylnitril is belangrijk, omdat dit invloed heeft op de mechanische eigenschappen van NBR. Het is namelijk zo dat de mechanische eigenschappen beter zijn op het moment dat het percentage acrylnitril hoog is. Daarnaast zorgt een hogere percentage voor meer weerstand tegen olie en brandstof. Echter heeft een hoog percentage acrylnitril ook één nadeel. Het zorgt namelijk ook voor een snellere temperatuursverhoging in het rubber waardoor het sneller bros wordt.
Wat is SBR rubber?
SBR rubber komt voort uit de polymerisatie van twee monomeren, namelijk: butadieen en styreen. Wereldwijd bestaat 65% van alle gemaakte rubbers uit SBR. SBR is dus de meest voorkomende synthetische rubber ter wereld. Bovendien is het in vergelijking met natuurrubber beter bestand tegen oxidatie en oliën. Daarnaast heeft het ook een betere temperatuurstabiliteit dan natuurrubber.
Verschil NBR en SBR rubber
NBR en SBR rubber hebben allebei een hoge trek- en scheursterkte. Ook hebben zij beide goede mechanische en elastische eigenschappen. Toch zijn er een aantal verschillen in de eigenschappen van NBR en SBR rubber. Zo is NBR rubber bijvoorbeeld temperatuurbestendig tot maximaal 110˚C terwijl SBR rubber bestand is tegen temperaturen tot maximaal 70˚C. Daarnaast zijn beide rubbers slijtvast. Echter is SBR pas bestand tegen wrijvingsslijtage en veroudering wanneer er gebruik is gemaakt van additieven. Andere verschillen in eigenschappen tussen NBR en SBR zijn:
Eigenschappen NBR:
Ondoordringbaar voor gassen
Niet volledig weer- en ozonbestendig
Bestand tegen oliën en vetten, verdunde zuren, koolwaterstoffen en smeermiddelen.
Bestand tegen anorganische chemische producten behalve chloor en antioxidanten.
Niet bestand tegen gehalogeneerde koolwaterstoffen, remvloeistoffen, aromatische verbindingen, ketonen en sterke zuren.
Eigenschappen SBR:
Hardheid varieert tussen 40˚ en 90˚
Bestand tegen industriewater, zwakke zuren en basen.
Isolerend en schokabsorberend, dempend.
Niet bestand tegen minerale oliën, oplosmiddelen, koolwater- en brandstoffen.
Verschillen in toepassingen tussen NBR en SBR rubber
Naast dat er verschillen zijn in eigenschappen tussen beide rubber soorten, zijn er ook verschillen in toepassingen. SBR is nagenoeg in elke sector terug te vinden. Een aantal voorbeelden van sectoren waar SBR wordt gebruikt zijn de machinebouw, industrie, bouw en scheepsvaart. NBR wordt vooral toegepast in de auto-industrie, petrochemische industrie, medische industrie en voedingsmiddelenindustrie.
Voorbeelden van toepassingen
SBR en NBR worden beide gebruikt als afdichtringen zoals o-ringen. Echter lopen de meeste toepassingen tussen NBR en SBR uiteen. Een aantal voorbeelden van toepassingen van NBR en SBR vind je hieronder.
Schoenzolen, snijplanken, deur- en raamprofielen en antislipmatten
Toepassingen NBR rubber:
Leidingen, riemen en kabels
Medische handschoenen
Onderdelen van drank en vulmachines
SBR of NBR rubber snijden
Wil jij NBR of SBR rubber gebruiken binnen jouw sector? Dan ben je bij BMTEC Milling aan het juiste adres. Wij kunnen NBR of SBR rubber in diverse designs op maat snijden. Voor meer informatie over NBR rubber en SBR rubber kun je een kijkje nemen op de bijbehorende product pagina’s.
Wil je een vrijblijvende offerte op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/01/DSC02261-kopie.jpg333500Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-01-24 11:24:312023-10-18 08:53:58Verschil tussen NBR en SBR rubber
Er zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden voor kunststof. Denk bijvoorbeeld aan het frezen, lasersnijden, draaien, snijden, buigen en graveren van kunststof. In deze blog gaan wij het vooral hebben over het frezen en lasersnijden van kunststof. Ook kom je te weten wat deze bewerkingen inhouden en wanneer je kiest voor lasersnijden en wanneer voor frezen. Dus ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.
Kunststof bewerking
Kunststof kun je op diverse manieren bewerken. Welke manier het beste is, is afhankelijk van de eigenschappen en dikte van de soort kunststof dat je wilt bewerken. Zo is PMMA bijvoorbeeld moeilijker te buigen dan PET-G en is Polycarbonaat makkelijker te frezen dan te lasersnijden.
Hieronder sommen wij kort op, op welke manieren je kunststof kunt laten bewerken:
Frezen
Snijden
Draaien
Watersnijden
Lijmen
Buigen
Lasersnijden
Lasergraveren & lasermarkeren
Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?
In deze blog gaan wij dieper in op de twee meest voorkomende bewerkingsmogelijkheden, namelijk: het lasersnijden en frezen van kunststof. Want wanneer kies je voor frezen en wanneer voor lasersnijden? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het handig om te weten wat frezen en lasersnijden van kunststof precies inhoud.
Wat is frezen?
Een freesmachine heeft verschillende frezen en gereedschappen tot zijn beschikking waardoor er verschillende bewerkingsmogelijkheden zijn. Tijdens het frezen wordt er door een roterend gereedschap (frees) stukken kunststof verwijderd. Dit kan door middel van randfrezen, graveerfrezen en doorfrezen. Doordat de frees door een computer gestuurd wordt, is het uiterst accuraat tijdens zijn bewerkingen. Ter illustratie vind je hieronder een video over frezen:
Freesmachines
Bij BMTEC Milling maken wij gebruik van vlakbedfreesmachines en CNC freesmachines. Meer informatie over deze machines vind je op onze machinepark pagina.
Welke kunststoffen kun je frezen?
Er zijn meerdere kunststoffen geschikt om te frezen. Bij BMTEC Milling heb je keuze uit 15 verschillende kunststofsoorten die wij voor jou kunnen frezen. Denk bijvoorbeeld aan: Polycarbonaat, Plexiglas, Polyoxymethyleen, HDPE en PTFE. Ben je benieuwd welke kunststoffen wij nog meer kunnen bewerken? Neem dan een kijkje op onze kunststoffen pagina.
Voordelen kunststof frezen
Frezen gaat op de duizendste millimeter nauwkeurig en is mogelijk bij verschillende materiaaldiktes. Daarnaast heb je bij frezen keuze uit diverse bewerkingen zoals het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en 3D bewerkingen.
Nadelen kunststof frezen
Bij het frezen moet je rekening houden met een minimale radius afwijking. Er is sprake van een minimale radius afwijking wanneer een frees binnenhoeken freest in het materiaal. Deze afwijking is er, omdat een frees een rond gereedschap is waardoor een hoek niet volledig in een punt gemaakt kan worden. Deze hoek wordt dus een klein half rondje. Hoe groot de radius afwijking precies is verschilt per frees.
Wanneer kunststof frezen
Wanneer kunststof te dik is om te lasersnijden, is frezen een goede optie. Daarnaast heb je bij frezen andere opties dan bij lasersnijden. Zo kun je bijvoorbeeld 3D bewerkingen in het materiaal laten verwerken. Ook behoort gaten boren en het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en verzinkingen tot de mogelijkheden.
Wat is lasersnijden?
Tijdens het lasersnijden wordt kunststof bewerkt met een laserstraal. De laserstraal komt uit een laserkop die snel en in verschillende richtingen kan bewegen. Met een laserstraaldikte van 0,1 millimeter kan de laser de oppervlakte met hoge precisie verhitten. Hierdoor smelt, verbrand of verdampt het materiaal en ontstaat er een gladde snede. Ter illustratie vind je hieronder een video over lasersnijden:
Welke kunststoffen kun je lasersnijden?
Je kunt bijna elke kunststof lasersnijden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: PMMA (Plexiglas), HDPE, POM, PETG, Polypropyleen, Polystyreen, ABS, PTFE, PEEK en Polycarbonaat. Voor alle mogelijkheden kun je een kijkje nemen op de website van BMTEC.
Voordelen kunststof lasersnijden
Lasersnijden is een snelle bewerkingstechniek waardoor het tijd- en kostenbesparend is. Daarnaast heb je geen last van een (minimale) radius afwijking zoals je dat wel hebt bij het frezen van kunststoffen.
Nadelen kunststof lasersnijden
Niet elke kunststofsoort kan even makkelijk lasergesneden worden. Een voorbeeld hiervan is Polycarbonaat. De afwerking van Polycarbonaat is bij het lasersnijden namelijk minder mooi dan bij het frezen. Het frezen van deze kunststof is dus de betere optie. Ook kunnen kunststoffen maar tot een bepaalde dikte lasergesneden worden. Daarnaast kunnen kunststoffen tijdens het lasersnijden alleen 2D bewerkt worden.
Kunststof lasersnijden bij BMTEC
Ben je op zoek naar een kunststof lasersnijbedrijf? Neem dan een kijkje bij ons moederbedrijf: BMTEC. Zij bieden naast het lasersnijden ook het lasergraveren en lasermarkeren van kunststoffen aan.
Kunststof frezen bij BMTEC Milling
Wil je graag kunststof laten frezen? Bij BMTEC Milling frezen diverse soorten kunststoffen op maat. Neem vooral een kijkje op onze kunststof pagina om alle opties te bekijken.
Benieuwd naar de kosten van het frezen van kunststof? Maak vrijblijvend gebruik van ons offertesysteem CutWise, upload je bestand en bereken in enkele seconden je prijs. Is de offerte akkoord? Dan zet je deze eenvoudig om in een order.
Heb je vragen of advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen jou graag verder.
https://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2022/01/foto-voor-machinepark-vlakbedfrees-en-kunststof-frezen-op-homepage-en-diensten-pagina-2.jpg333500Nicole Meijerhttps://bmtecmilling.nl/wp-content/uploads/2021/11/logo-bmtec-milling-300x120.pngNicole Meijer2022-01-07 11:17:492023-10-18 08:57:07Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?