POM frezen
POM frezen wij met onze CNC portaalfreesmachine en/of vlakbedfreesmachine. Het frezen van POM kan vanaf een dikte van 16 millimeter tot maximaal 130 millimeter. Onder een dikte van 16 millimeter is het lasersnijden van POM een meer geschikt bewerkingsmethode. Voor het lasersnijden van POM kun je terecht bij BMTEC.
Wat is POM?
POM is een afkorting van het kunststofsoort Polyoxymethyleen. Het staat ook wel bekend onder de namen Delrin, Celcon en Hostaform. POM heeft een hoge kristallijne samenstelling waardoor het een dekkende witte kleur heeft. Echter is het in diverse kleuren beschikbaar, waaronder in het zwart en blauw.
Daarnaast heeft POM een dichtheid van 1.410-1.420 g/cm3, waardoor het zeer hard en sterk is. Dit maakt het erg geschikt als vervanger van staal. Bovendien is POM ten opzichte van staal lichter en maatvaster. Het grootste voordeel is dat deze kunststof soort corrosiebestendig is.
Eigenschappen van POM
Er zitten veel voordelige eigenschappen aan POM. Naast dat het nauwelijks vocht op neemt is het ook maat-en vormvast. Verder is POM slag-, stoot- en slijtvast en geleidt het geen stroom.
Andere voordelige eigenschappen van POM zijn:
- Hard en sterk
- Oxideert niet
- Hoge veerkracht
- Hittebestendig
- Lage wrijvingscoëfficiënt
- Mechanisch bewerkbaar
- Goede roleigenschappen
- Temperatuurbestendig van -50˚C t/m 100˚C
- Bestand tegen sterke basen, organische oplosmiddelen en zwakke zuren
POM toepassingen
De toepassingsmogelijkheden van POM zijn ontzettend breed. Het wordt onder meer gebruikt binnen de voedingsmiddelen industrie, machinebouw, auto-industrie, medische sector, elektronica industrie en de jacht- en scheepsbouw. Om je een idee te geven waar POM zoal voor gebruikt wordt, staan hieronder een aantal voorbeelden:
- Onderdelen van televisies en telefoons
- Scharnieren en handgrepen
- Tandwielen, tandheugels en lagers
- Sluitsystemen en bevestigingsmiddelen
- Insulinepen en medische inhalatoren
Verschil tussen POM C en POM H
POM kun je onderscheiden in twee varianten, namelijk Polyoxymethyleencopolymeer (POM C) en Polyoxymethyleen homopolymeer (POM H). Het grootste verschil zit in het smeltpunt. Het smeltpunt van POM C is namelijk 160-175 ˚C, terwijl POM H pas smelt bij 172-184˚C. Daarnaast is POM H 10 tot 15% sterker dan POM C. Toch hebben beide soorten dezelfde impacteigenschappen.
POM C meest gebruikte POM soort
POM C wordt door de hoge verwerkbaarheid het meest gebruikt. Bovendien mag POM C in contact komen met voedingsmiddelen en is het geschikt als FoodGrade materiaal. Hierdoor kun je POM C bijvoorbeeld toepassen voor melkpompen, filterhuizen en voedseltransportbanden.
POM op maat laten frezen
POM is dus in verschillende kleuren verkrijgbaar en op diverse manieren toepasbaar. Wil jij POM graag toepassen, maar moet het hiervoor eerst professioneel bewerkt worden met een freesmachine?
Upload eenvoudig je tekening in ons offerte-en ordersysteem CutWise en ontvang al binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat.
Ook voor vragen staan wij voor je klaar. Neem hiervoor gerust contact met ons op
Bereken je prijs
Wil je POM op maat laten frezen? Upload je DXF- of 2D STEP-bestand en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat via CutWise.