Polyoxymethyleen-frezen

Veel gestelde vragen over kunststof

Veel gestelde vragen over kunststof

In deze blog gaan wij veelgestelde vragen over kunststof beantwoorden. Wij geven antwoord op vragen, zoals: welke kunststof is geschikt voor buiten, chemisch resistent, buigbaar, hitte-, kou-, en vandalismebestendig?

Welke kunststoffen zijn geschikt voor buiten?

PTFE (merknaam: Teflon), PMMA (bekend als: Plexiglas, acrylaat, Perspex) en Polycarbonaat zijn geschikt voor buiten. Polycarbonaat is echter niet UV bestendig. Hierdoor verkleurt het na verloop van tijd. Als je Polycarbonaat buiten wilt toepassen, kies dan voor speciale Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een UV-beschermende laag.

Naast deze drie kunststoffen zijn de volgende kunststoffen, dankzij de toevoeging van Carbon Black, ook buiten toepasbaar: Polyamide (nylon), HDPE en HMPE en POM.

LET OP: POM, HDPE, HMPE en Polyamide (Nylon) zijn dus alleen buiten toepasbaar wanneer Carbon Black hieraan is toegevoegd. Dit houdt in dat je alleen de zwartkleurige variant van deze kunststoffen buiten kunt gebruiken.

Welke kunststof is chemisch resistent?

Kunststoffen zoals HDPE, PTFE, Polycarbonaat, Polystyreen, Polypropyleen, PMMA, SAN en ABS zijn chemisch bestendig. Polyamide is specifiek bestand tegen olie, vet en benzine.

nylon

Polyamide / Nylon

Welke kunststoffen zijn kou- en hittebestendig?

Polycarbonaat en PET-G hebben brandklasse B1. Deze kunststoffen zijn dus brandvertragend. Niet elke kunststof is brandvertragend. Echter zijn de meeste kunststoffen bestand extreem hoge én lage temperaturen.

Kunststof Minimale temperatuur Maximale temperatuur
Polypropyleen 0 ˚C 100 ˚C
Polystyreen -10 ˚C 70 ˚C
PET-P -20 ˚C 115 ˚C
PMMA -30 ˚C 80 ˚C
Polycarbonaat -30 ˚C 120 ˚C
PUR -35 ˚C 80 ˚C
PEEK -40 ˚C 250 ˚C
PET-G -40 ˚C 70 ˚C
Polyamide -40 ˚C 80 ˚C
ABS -40 ˚C 75 ˚C
HDPE -50 ˚C 80 ˚C
POM -50 ˚C 100 ˚C
HMPE -100 ˚C 70 ˚C
PTFE -200 ˚C 250 ˚C
Polyimide -270 ˚C 300 ˚C

Welke kunststof is een alternatief voor staal?

POM is een alternatief voor staal. Het is namelijk niet alleen sterk en slijtvast maar ook maat- en vormvast. Bovendien geleidt het geen stroom en oxideert het niet. Hierdoor is het dus ideaal voor buiten gebruik en uiterst geschikt als metaalvervanger.

pom-blauw-kunststof

POM

Welke kunststof is een alternatief voor glas?

PMMA is een glas vervangende kunststof. Het is namelijk niet alleen 30 keer sterker maar ook 50% lichter van gewicht dan glas.

Tevens zijn PET-G en Polycarbonaat toepasbaar als glasvervanger. Polycarbonaat is namelijk 250 keer sterker en de helft lichter dan glas. Deze kunststof krijg je dus bijna niet kapot. Hierdoor wordt het vaak ingezet als vandalismebestendig materiaal. Zo zie je het onder andere terug als “glas” in bushokjes.

PET-G zit kwa eigenschappen tussen PMMA en Polycarbonaat in. Dit maakt deze kunststof ook een optie als alternatief voor glas.

PMMA-plexiglas-acrylaat-frezen-kunststof

PMMA / Plexiglas / Acrylaat

Welke kunststoffen zijn vandalismebestendig?

Polycarbonaat is de op het gebied van sterkte de enigste heldere vandalismebestendige kunststof. Deze kunststof is 250 keer sterker dan glas. Tevens is het 50% lichter van gewicht, waardoor je het makkelijk kunt monteren.

Ook HPL / Trespa is vandalismebestendig. Niet zozeer kwa sterkte, maar meer op het gebied van graffiti. Je kunt graffiti van dit materiaal makkelijk verwijderen.

Welke kunststoffen kun je buigen?

PMMA (Plexiglas), PET-G en Polycarbonaat zijn buigbare kunststoffen. Afhankelijk van de soort kunststof wordt het koud of warm gebogen.

Kunststof bewerken

Bij BMTEC Milling bieden wij maatwerk in het frezen van kunststof. Ons gehele kunststofassortiment kun je vinden op de kunststoffen pagina.

Benieuwd naar de kosten van het frezen? Meld je aan via CutWise, upload je bestand en ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *