Trespa boeidelen op maat

Trespa boeidelen op maat kun je bij ons eenvoudig aanvragen via ons offerte- en ordersysteem CutWise. Je ontvangt dan binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

Boeidelen worden ook wel een dakrand, windveer of boeiboord genoemd. Trespa boeidelen kun je in diverse kleuren en diktes (3 t/m 20 mm) bij ons bestellen. Denk aan: wit, crème, antraciet en zwart.

Trespa-boeidelen-maatwerk

Wat is Trespa?

Trespa is een merknaam van het materiaal HPL (High Pressure Laminate). Het materiaal bestaat uit harde gelamineerde toplagen en een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels. Doordat deze platen met enorme kracht op elkaar zijn geperst, zijn de toplagen ondoordringbaar voor water.

Voordelen van Trespa

Naast dat Trespa waterbestendig is, is het ook sterk en onderhoudsvriendelijk. Andere voordelen van Trespa zijn:

 • Kleurvast
 • UV-bestendig
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Onbuigzaam & krasbestendig
 • Duurzaam (gaat langer dan 30 jaar mee)
 • Sterk, dus beschadigd en breekt niet snel
 • Weerbestendig (geschikt voor binnen en buiten)

Nadelen van Trespa

Eén nadeel van Trespa is dat het krimpt en uit zet bij temperatuurswisselingen. Hier dien je bij de montage rekening mee te houden. Verder in deze blog leggen wij precies uit hoe je Trespa boeidelen het beste kunt monteren.

Voorbeeld van gefreesde Trespa platen

Wat is het beste materiaal voor boeidelen?

HPL / Trespa is speciaal ontwikkeld voor gevelbekleding van woningen. Dit maakt het tevens geschikt voor boeidelen. De gladde oppervlakte zorgt bovendien voor een strakke, frisse uitstraling. Ook zijn Trespa boeidelen gemakkelijk schoon te houden.

Verder zijn HPL / Trespa platen brandvertragend en moeilijk ontvlambaar. Het is dus ook nog eens veiliger dan de houten boeiboorden die eerder altijd gebruikt werden. Bovendien hoef je Trespa boeidelen nooit te schilderen en gaan ze jarenlang (circa 30 jaar) mee.

Hoe plaats je boeidelen?

Check hoe de constructie achter de houten boeiboorden eruit ziet, voordat je de Trespa boeidelen plaatst. Wil je het op de oude houten boeidelen bevestigen? Dan dient er wel een luchtspouw te zitten. Houd hierbij een spouwdiepte van 20 millimeter achter de Trespa platen aan. Anders ontstaat er teveel vocht en gaat het houtwerk onder de Trespa boeidelen rotten.

Wat heb je nodig voor het monteren?

Trespa kun je op twee manieren monteren, namelijk met schroeven of door het te verlijmen. Het nadeel van schroeven is dat je ze altijd blijft zien, ook al zijn de schroeven in de bijbehorende kleur verkrijgbaar. Voor het onzichtbaar monteren van Trespa, kun je het dus beter verlijmen.

Het is dan belangrijk dat de lijmverbinding genoeg oppervlak heeft om een zware plaat te kunnen dragen. De boeidelen kunnen anders gaan doorbuigen. Ook dien je een voeg van 10 mm rondom de Trespa plaat aan te houden, zodat het kan krimpen en uitzetten.

Bostik Paneltack is een speciaal ontwikkeld lijm voor Trespa platen. Door de hoge elasticiteit van het lijm kunnen de verlijmde Trespa platen zonder problemen krimpen en uitzetten. Voor het verlijmen van de plaat heb je het volgende nodig:

Trespa boeidelen monteren met lijm

Voor het monteren van Trespa op een houten boeiboord dien je rekening te houden met eventuele krimp en uitzetting van het materiaal. Zorg daarom voor een naad van 10 millimeter tussen de twee platen. Vervolgens kun je de volgende stappen ondernemen:

 1. Ontvet het hout en de Trespa platen met Wipes en laat het drogen.
 2. Schuur de Trespa plaat lichtjes op waar je het lijm gaat plaatsen. Tip: het lijm kun je het beste plaatsen op de zijkanten van de Trespa plaat.
 3. Vul het bakje met Bostik Primer SX Black en plaats hierin de roller. Bedek hiermee het gedeelte hout waar je op wilt verlijmen. Dit kan tevens het beste aan de zijkanten van het houten boeideel.
 4. Is de hout primer droog? Dan kun je in verticale richting de foamtape aanbrengen. Let op: houd de beschermfolie er vooralsnog op.
 5. Breng Bostik Primer Paneltack aan op het geschuurde gedeelte van de Trespa plaat en wacht tot het droog is.
 6. Gebruik daarna de Bostik Paneltack lijm en breng dit ononderbroken aan, aan de binnenkant van de foamtape. Verwijder vervolgens de folie van de tape.
 7. Plaats de Trespa op het hout, maar druk de foam niet in tijdens het aandrukken van de plaat. Let op: de plaat kan na het plaatsen niet meer verschoven worden! Je dient het dus in één keer op de juiste manier te plaatsen. Om dit gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van afstandhouders of klosjes.

Wil je de Trespa boeidelen toch liever vastschroeven? Geef dit dan vooral aan ons door. Wij kunnen Trespa namelijk voorzien van schroefdraad en verzinkingen, zodat je het gemakkelijk kunt vastschroeven.

Trespa monteren met schroeven

Trespa schroeven zijn in bijbehorende kleuren verkrijgbaar. Hierdoor vallen de schroeven niet op. Deze schroeven zijn veelal in een standaardmaat (4,8 mm) te koop.

Net zoals bij het verlijmen dien je ook bij het vastschroeven van Trespa boeidelen een voeg van 10 mm aan te houden.

Zorg ervoor dat je bij het schroeven van Trespa boeidelen een fixatiepunt hebt. Dit is leidend voor de positionering en uitzetrichting van de plaat. Een fixatiepunt bij een boeideel zit daarom meestal bovenin het midden van de plaat.

Houd daarbij voldoende afstand van de rand van de plaat (minimaal 2 cm). Voor de maximale afstand van de plaat kun je het volgende aanhouden: plaatdikte x 10. Voorbeeld: de plaatdikte is 8 millimeter x 10  = 8 cm.

Maak vervolgens op de plek van de fixatiepunt een boorgat van 5 millimeter in de diameter. Bij de andere schroefgaten kun je een diameter van 8 millimeter aanhouden. Boor de schroefgaten maximaal 40 cm van elkaar af.

Draai tot slot de schroeven in de gaten. Doe dit niet te strak, want de plaat moet onder de schroefkop door kunnen uitzetten. Met de hand vastdraaien volstaat.

Veelgestelde vragen

Trespa boeidelen gaan langer dan 30 jaar mee. Het wordt daarom vaak gebruikt ter vervanging van houten boeidelen, aangezien hout meer onderhoud vergt en slechts 20 jaar mee gaan.

Trespa is ondoordringbaar voor vuil. Eén keer per jaar schoonmaken is dus voldoende. Het schoonmaken van Trespa platen kan eenvoudig met een mild sopje van huishoudzeep. Ook kun je kiezen voor groene zeep of Blue Wonder.

Met Kenotek schoonmaakmiddel kun je echter het beste schoonmaken, omdat dit elk soort vuilaanslag makkelijk verwijderd. Bovendien is Kenotek zelfdrogend en laat het een beschermende laag achter.

Gebruik bij het schoonmaken nooit een schuurspons of schuurwol. Dit laat namelijk matte plekken achter op het materiaal.

Trespa is zowel geschikt voor binnen als buiten. Buiten wordt het veelal toegepast voor boeidelen, gevelbekleding en dakkapellen.

Het is tevens geschikt voor bedrukking en bestickering. Het kan daarom ook gebruikt worden als reclamebord.

Binnen kun je Trespa toepassen als aanrechtblad, keukenachterwand of douchewand.

Ja, Trespa kan krom trekken, omdat het bij temperatuurverschillen krimpt en uitzet. Zorg daarom voor een naad van 10 millimeter tussen de twee platen. Zoals beschreven bij het kopje: “Trespa boeidelen monteren” wordt de kier door middel van lijm en foamtape beschermd. Het lijm voorkomt krom trekken, doordat het elastisch is en meebeweegt.

Ja, Trespa kan met Bostik Paneltack gelijmd worden. Bostik Paneltack lijm zorgt er tevens voor dat de platen zonder problemen kunnen krimpen en uitzetten, zonder dat het krom trekt. Dit komt, omdat deze Paneltack lijm erg elastisch is.

Ja, Trespa kun je boren en vastschroeven. Wij kunnen jouw Trespa plaat ook voorzien van schroefdraad en verzinkingen, zodat je het gemakkelijk kunt vastschroeven.

Via ons offerte- en ordersysteem CutWise kun je Trespa bestellen in de kleuren: wit, crème, antraciet en zwart.

Er zijn echter ook andere kleuren verkrijgbaar, zoals:

 • grijs, lichtgrijs & leigrijs
 • gentiaanblauw, staalblauw & donkerblauw
 • mosgroen & monumentgroen
 • vuurrood & purperrood

Ook al bieden wij deze kleuren niet aan in CutWise, toch kunnen wij op aanvraag Trespa platen in bovenstaande kleuren voor je regelen en op maat frezen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Trespa boeidelen op maat kopen

Wij kunnen Trespa in elke gewenste vorm op maat frezen. Dit is mogelijk bij platen van maximaal 3 bij 2 meter. Ook kunnen wij verschillende bewerkingen erin verwerken, zoals verzinkingen, (tap)gaten, sleuven, sleuven en 3D bewerkingen.

Wat kost Trespa boeidelen op maat?

De kosten van een Trespa boeideel is afhankelijk van de grootte van de plaat en de bewerkingen die je erin wilt laten verwerken. Via ons offerte- en ordersysteem CutWise kun je binnen 10 seconden je prijs berekenen.

Meld je gratis aan via CutWise, upload jouw DXF- of 2D STEP-bestand en kies het gewenste materiaal, dikte en kleur. Vervolgens ontvang je een vrijblijvende offerte op maat, welke je met één klik kunt omzetten in een order.

Bovendien beloven wij met CutWise 100% leverbetrouwbaarheid. Is de bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

Heb je geen DXF- of 2D STEP-bestand? Geen probleem! Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.