kunststof frezen

Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?

Er zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden voor kunststof. Denk bijvoorbeeld aan het frezen, lasersnijden, draaien, snijden, buigen en graveren van kunststof. In deze blog gaan wij het vooral hebben over het frezen en lasersnijden van kunststof. Ook kom je te weten wat deze bewerkingen inhouden en wanneer je kiest voor lasersnijden en wanneer voor frezen. Dus ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

Kunststof bewerking

Kunststof kun je op diverse manieren bewerken. Welke manier het beste is, is afhankelijk van de eigenschappen en dikte van de soort kunststof dat je wilt bewerken. Zo is PMMA bijvoorbeeld moeilijker te buigen dan PET-G en is Polycarbonaat makkelijker te frezen dan te lasersnijden.

Hieronder sommen wij kort op, op welke manieren je kunststof kunt laten bewerken:

  • Frezen
  • Snijden
  • Draaien
  • Watersnijden
  • Lijmen
  • Buigen
  • Lasersnijden
  • Lasergraveren & lasermarkeren

Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?

In deze blog gaan wij dieper in op de twee meest voorkomende bewerkingsmogelijkheden, namelijk: het lasersnijden en frezen van kunststof. Want wanneer kies je voor frezen en wanneer voor lasersnijden? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het handig om te weten wat frezen en lasersnijden van kunststof precies inhoud.

Wat is frezen?

Een freesmachine heeft verschillende frezen en gereedschappen tot zijn beschikking waardoor er verschillende bewerkingsmogelijkheden zijn. Tijdens het frezen wordt er door een roterend gereedschap (frees) stukken kunststof verwijderd. Dit kan door middel van randfrezen, graveerfrezen en doorfrezen. Doordat de frees door een computer gestuurd wordt, is het uiterst accuraat tijdens zijn bewerkingen. Ter illustratie vind je hieronder een video over frezen:

 

Freesmachines

Bij BMTEC Milling maken wij gebruik van vlakbedfreesmachines en CNC freesmachines. Meer informatie over deze machines vind je op onze machinepark pagina.

Welke kunststoffen kun je frezen?

Er zijn meerdere kunststoffen geschikt om te frezen. Bij BMTEC Milling heb je keuze uit 15 verschillende kunststofsoorten die wij voor jou kunnen frezen. Denk bijvoorbeeld aan: Polycarbonaat, Plexiglas, Polyoxymethyleen, HDPE en PTFE. Ben je benieuwd welke kunststoffen wij nog meer kunnen bewerken? Neem dan een kijkje op onze kunststoffen pagina.

Voordelen kunststof frezen

Frezen gaat op de duizendste millimeter nauwkeurig en is mogelijk bij verschillende materiaaldiktes. Daarnaast heb je bij frezen keuze uit diverse bewerkingen zoals het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en 3D bewerkingen.

Nadelen kunststof frezen

Bij het frezen moet je rekening houden met een minimale radius afwijking. Er is sprake van een minimale radius afwijking wanneer een frees binnenhoeken freest in het materiaal. Deze afwijking is er, omdat een frees een rond gereedschap is waardoor een hoek niet volledig in een punt gemaakt kan worden. Deze hoek wordt dus een klein half rondje. Hoe groot de radius afwijking precies is verschilt per frees.

Wanneer kunststof frezen

Wanneer kunststof te dik is om te lasersnijden, is frezen een goede optie. Daarnaast heb je bij frezen andere opties dan bij lasersnijden. Zo kun je bijvoorbeeld 3D bewerkingen in het materiaal laten verwerken. Ook behoort gaten boren en het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en verzinkingen tot de mogelijkheden.

Wat is lasersnijden?

Tijdens het lasersnijden wordt kunststof bewerkt met een laserstraal. De laserstraal komt uit een laserkop die snel en in verschillende richtingen kan bewegen. Met een laserstraaldikte van 0,1 millimeter kan de laser de oppervlakte met hoge precisie verhitten. Hierdoor smelt, verbrand of verdampt het materiaal en ontstaat er een gladde snede. Ter illustratie vind je hieronder een video over lasersnijden:

 

Welke kunststoffen kun je lasersnijden?

Je kunt bijna elke kunststof lasersnijden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: PMMA (Plexiglas), HDPE, POM, PETG, Polypropyleen, Polystyreen, ABS, PTFE, PEEK en Polycarbonaat. Voor alle mogelijkheden kun je een kijkje nemen op de website van BMTEC.

Voordelen kunststof lasersnijden

Lasersnijden is een snelle bewerkingstechniek waardoor het tijd- en kostenbesparend is. Daarnaast heb je geen last van een (minimale) radius afwijking zoals je dat wel hebt bij het frezen van kunststoffen.

Nadelen kunststof lasersnijden

Niet elke kunststofsoort kan even makkelijk lasergesneden worden. Een voorbeeld hiervan is Polycarbonaat. De afwerking van Polycarbonaat is bij het lasersnijden namelijk minder mooi dan bij het frezen. Het frezen van deze kunststof is dus de betere optie. Ook kunnen kunststoffen maar tot een bepaalde dikte lasergesneden worden. Daarnaast kunnen kunststoffen tijdens het lasersnijden alleen 2D bewerkt worden.

Kunststof lasersnijden bij BMTEC

Ben je op zoek naar een kunststof lasersnijbedrijf? Neem dan een kijkje bij ons moederbedrijf: BMTEC. Zij bieden naast het lasersnijden ook het lasergraveren en lasermarkeren van kunststoffen aan.

Kunststof frezen bij BMTEC Milling

Wil je graag kunststof laten frezen? Bij BMTEC Milling frezen diverse soorten kunststoffen op maat. Neem vooral een kijkje op onze kunststof pagina om alle opties te bekijken.

Benieuwd naar de kosten van het frezen van kunststof? Maak vrijblijvend gebruik van ons offertesysteem CutWise, upload je bestand en bereken in enkele seconden je prijs. Is de offerte akkoord? Dan zet je deze eenvoudig om in een order.

Heb je vragen of advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen jou graag verder.

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *