epdm-rubber

De 4 beste oliebestendige rubbers

De 4 beste oliebestendige rubbers

In de techniek zijn rubbers niet meer weg te denken. Rubbers worden bijvoorbeeld gebruikt voor transportbanden, trillingsdempers, afdichtingen en pakkingen. Wanneer een rubber afdichting langdurig met aardolieproducten in contact komt, is het belangrijk om de juiste soort rubber te kiezen. In deze blog hebben wij daarom de 4 beste oliebestendige rubbers voor je op een rij gezet.

Gaat rubber samen met olie?

Wanneer een oliebestendige afdichting nodig is, is rubber een veel gekozen materiaal. Echter kan het kiezen van de juiste rubber een verwarrende opgave zijn. Niet alle rubbersoorten zijn namelijk geschikt voor langdurige blootstelling aan olie.

Oliebestendige rubbers

Om de keuze makkelijker te maken, hebben we diverse geschikte rubbers voor je op een rijtje gezet. Dan weet je straks precies welke rubbers oliebestendig zijn.

NBR

Wanneer je rubber en olie samen wilt toepassen, is NBR de beste keuze. Deze synthetische rubbersoort is namelijk speciaal voor zijn oliebestendigheid ontwikkeld. NBR is daarom het meest geschikt voor toepassingen met oliën. Deze rubber wordt daarom veel gebruikt in de auto- en petrochemische industrie.

NBR wordt geproduceerd met diverse acrylnitril-gehalten. Aan deze waarde heeft het zijn eigenschappen te danken. Standaard NBR heeft een gehalte van ongeveer 34% acrylnitril, maar er zijn varianten vanaf 18% tot 50%. Hierbij geld; hoe hoger het gehalte, des te beter het bestand is tegen olie.

Neopreen

Neopreen rubber is toepasbaar in combinatie met olie. Het wordt veelal offshore gebruikt. Tevens is het geschikt voor duikpakken, omdat Neopreen zeewaterbestendig is. Ook is Neopreen, net als EPDM, bestand tegen UV- en ozon. Op het gebied van oliebestendigheid komt deze rubber echter meer in de buurt van NBR rubber.

Polyurethaan

PUR of PU-rubber is bestand tegen olie en vetten. Ook is polyurethaan weer-, UV-, en ozonbestendig. Het is echter slecht bestand tegen heet water, zuren en basen.

oliebestendig-rubber-polyurethaan

Polyurethaan rubber

Siliconen

Siliconen kan toegepast worden met olie. Het is echter niet speciaal ontwikkeld om oliebestendig te zijn. Hierdoor is het een minder gekozen rubbersoort dan bijvoorbeeld NBR. De kracht van siliconen ligt bijvoorbeeld meer bij de hittebestendigheid en de antibacteriële werking.

Ongeschikte rubbersoorten

Wanneer rubber (langdurig) in contact komt met olie, raden wij je af om de volgende rubbers te gebruiken.

SBR

SBR is niet geschikt voor langdurig contact met olie. Deze rubbersoort kan echter wél ingezet worden in combinatie met oliehoudende lucht.

EPDM

Hoewel EPDM vele andere voordelen heeft, is het niet bestand tegen olie en verwante producten. Deze rubber wordt echter veelal gebruikt als dakbedekking.

epdm rubber

epdm rubber

Oliebestendige rubbers op maat nodig?

Bij BMTEC Milling bieden wij maatwerk in het snijden van rubbers tegen de scherpste prijzen. Oliebestendige rubbers hoeven namelijk niet duur te zijn! Meld je aan via ons offerte- en ordersysteem CutWise, upload je ontwerp en ontvang binnen 10 seconden een vrijblijvende offerte op maat!

Bij BMTEC Milling kun je naast het snijden van rubber tevens terecht voor het frezen van kunststof. Meer informatie over onze diensten lees je op onze diensten pagina. Heb je vragen of wil je graag advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *