Verschil tussen NBR en SBR rubber

Verschil tussen NBR en SBR rubber

NBR en SBR zijn synthetische rubbers die gemaakt zijn uit butadieen. Toch zijn er verschillen in eigenschappen tussen deze twee rubbers. In deze blog gaan wij in op deze verschillen. Hierbij worden niet alleen de verschillen in eigenschappen, maar ook de verschillen in toepassingen benoemd. Daarvoor is het handig om eerst uit te leggen wat NBR rubber en SBR rubber is.

Wat is NBR rubber?

NBR rubber is een elastomeer. Het betreft een synthetisch polymeer dat ontstaat na de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. De hoeveelheid acrylnitril ligt bij NBR standaard rond de 34%. Echter kan dit variëren tussen de 18% en 50%. Het percentage acrylnitril is belangrijk, omdat dit invloed heeft op de mechanische eigenschappen van NBR. Het is namelijk zo dat de mechanische eigenschappen beter zijn op het moment dat het percentage acrylnitril hoog is. Daarnaast zorgt een hogere percentage voor meer weerstand tegen olie en brandstof. Echter heeft een hoog percentage acrylnitril ook één nadeel. Het zorgt namelijk ook voor een snellere temperatuursverhoging in het rubber waardoor het sneller bros wordt.

Wat is SBR rubber?

SBR rubber komt voort uit de polymerisatie van twee monomeren, namelijk: butadieen en styreen. Wereldwijd bestaat 65% van alle gemaakte rubbers uit SBR. SBR is dus de meest voorkomende synthetische rubber ter wereld. Bovendien is het in vergelijking met natuurrubber beter bestand tegen oxidatie en oliën. Daarnaast heeft het ook een betere temperatuurstabiliteit dan natuurrubber.

Verschil NBR en SBR rubber

NBR en SBR rubber hebben allebei een hoge trek- en scheursterkte. Ook hebben zij beide goede mechanische en elastische eigenschappen. Toch zijn er een aantal verschillen in de eigenschappen van NBR en SBR rubber. Zo is NBR rubber bijvoorbeeld temperatuurbestendig tot maximaal 110˚C terwijl SBR rubber bestand is tegen temperaturen tot maximaal 70˚C. Daarnaast zijn beide rubbers slijtvast. Echter is SBR pas bestand tegen wrijvingsslijtage en veroudering wanneer er gebruik is gemaakt van additieven. Andere verschillen in eigenschappen tussen NBR en SBR zijn:

Eigenschappen NBR:

 • Ondoordringbaar voor gassen
 • Niet volledig weer- en ozonbestendig
 • Bestand tegen oliën en vetten, verdunde zuren, koolwaterstoffen en smeermiddelen.
 • Bestand tegen anorganische chemische producten behalve chloor en antioxidanten.
 • Niet bestand tegen gehalogeneerde koolwaterstoffen, remvloeistoffen, aromatische verbindingen, ketonen en sterke zuren.

Eigenschappen SBR:

 • Hardheid varieert tussen 40˚ en 90˚
 • Bestand tegen industriewater, zwakke zuren en basen.
 • Isolerend en schokabsorberend, dempend.
 • Niet bestand tegen minerale oliën, oplosmiddelen, koolwater- en brandstoffen.

Verschillen in toepassingen tussen NBR en SBR rubber

Naast dat er verschillen zijn in eigenschappen tussen beide rubber soorten, zijn er ook verschillen in toepassingen. SBR is nagenoeg in elke sector terug te vinden. Een aantal voorbeelden van sectoren waar SBR wordt gebruikt zijn de machinebouw, industrie, bouw en scheepsvaart. NBR wordt vooral toegepast in de auto-industrie, petrochemische industrie, medische industrie en voedingsmiddelenindustrie.

Voorbeelden van toepassingen

SBR en NBR worden beide gebruikt als afdichtringen zoals o-ringen. Echter lopen de meeste toepassingen tussen NBR en SBR uiteen. Een aantal voorbeelden van toepassingen van NBR en SBR vind je hieronder.

Toepassingen SBR rubber:

 • Veren, slangen, pakkingen, matten, lagers, ondervloeren
 • Trillingdemper en isolatiemateriaal
 • Riemen, autobanden en transportbanden
 • Schoenzolen, snijplanken, deur- en raamprofielen en antislipmatten

Toepassingen NBR rubber:

 • Leidingen, riemen en kabels
 • Medische handschoenen
 • Onderdelen van drank en vulmachines

SBR of NBR rubber snijden

Wil jij NBR of SBR rubber gebruiken binnen jouw sector? Dan ben je bij BMTEC Milling aan het juiste adres. Wij kunnen NBR of SBR rubber in diverse designs op maat snijden. Voor meer informatie over NBR rubber en SBR rubber kun je een kijkje nemen op de bijbehorende product pagina’s.

Wil je een vrijblijvende offerte op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *