polyurethaan rubber snijden

Verschillen tussen synthetisch rubber en natuurrubber

Verschil tussen synthetisch rubber en natuurrubber

De ene rubber is niet het andere rubber. Zo heb je bijvoorbeeld natuurrubber en synthetisch rubber. Tussen deze twee rubber soorten zitten een aantal verschillen. Zelfs in de soorten synthetische rubbers zitten er weer verschillen in eigenschappen. In deze blog gaan wij het echter alleen hebben over de verschillen tussen natuurrubber en synthetisch rubber. Om dit goed uit te kunnen leggen gaan wij het onder andere hebben over de oorsprong van natuurrubber en synthetisch rubber.

Natuurrubber

Natuurrubber wordt gemaakt uit latex. Latex is een sap dat wordt gehaald uit een rubberboom, de Braziliaanse rubberboom. Eén derde van het sap dat uit de Braziliaanse rubberboom komt bestaat uit rubber (latex). Zodra het sap is opgevangen wordt het gefiltreerd en verdund met water. Daarna wordt het met zuur behandeld. Het zuur zorgt ervoor dat de rubberdeeltjes gaan stollen. Hieruit ontstaat het eindproduct rubber. Vervolgens wordt het rubber in dunne plakken opgerold en gedroogd.

Vraag naar rubber

Het duurt ongeveer 6 à 7 jaar voordat een rubberboom rubber produceert. Echter is de vraag naar rubber groter dan rubberboomplantages kunnen leveren. Dit probleem heeft heel lang bestaan. Vandaar dat men sinds de industriële revolutie al op zoek was naar alternatieven. In 1910 is de Russisch chemicus Sergei Vasiljevich Lebedev op zoek gegaan naar een alternatief. Hij begon met de ontwikkeling van synthetisch rubber. In 1928 ontwikkelde hij een methode waarbij hij synthetisch rubber maakte door butadieen te polymeriseren. Dit product is uiteindelijk het alternatief van natuurrubber geworden. Inmiddels bedraagt synthetisch rubber de grootste gedeelte (55% à 60%) van de wereldmarkt.

Synthetisch rubber

Bij de ontwikkeling van synthetisch rubber is er gebruik gemaakt van aardolie in plaats van latex. Uit het aardolie worden polymeren gemaakt die vergelijkbare eigenschappen vertonen als natuurrubber. Echter hebben onderzoekers ervoor gezorgd dat de eigenschappen van synthetisch rubber beter zijn dan die van natuurrubber. Hierdoor is het bijvoorbeeld beter bestand tegen veroudering en verbrokkeling. Toch heeft niet elke rubbersoort dezelfde eigenschappen. Hierdoor kan het voor komen dat de ene uiterst geschikt voor buiten terwijl de ander juist heel rekbaar is.

polyurethaan-rubber-synthetisch

Polyurethaan rubber (synthetisch rubber)

Voorbeelden van synthetische rubbers:

De meest voorkomende synthetische rubber is styreen-butadieen-rubber, ofwel SBR rubber. Deze rubber gebruikt men vooral bij de productie van autobanden. Uiteraard zijn er meerdere soorten synthetische rubbers dan alleen SBR rubber. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van synthetische rubbers:

Verschillen natuurrubber en synthetisch rubber

Tijdens de ontwikkeling van synthetisch rubber hebben onderzoekers er niet alleen voor gezorgd dat synthetisch rubber op natuurrubber lijkt, maar zelfs betere eigenschappen bezit. Zo heeft synthetisch rubber minder snel last van veroudering en verbrokkeling. Bovendien is synthetisch rubber bestand tegen weer, wind, warmte, kou, zonlicht en droogte. Dankzij deze onderzoekers heeft synthetisch rubber de eigenschappen gekregen die de markt zoekt en nodig heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat synthetisch rubber inmiddels 55% à 60% van de wereldmarkt bedraagt.

Rubber bewerken

Rubber kun je op diverse manieren bewerken. Bij BMTEC Milling snijden wij rubbers door middel van een mesje die wordt aangestuurd door een freesmachine. Zo snijden wij rubbers zoals Celrubber, Siliconen, Neopreen, EPDM, NBR, SBR en Polyurethaan rubber op maat. Met de vlakbedfreesmachine kunnen wij scherpe hoeken, cirkels en andere details in rubber verwerken. Naast het snijden van rubber is het ook mogelijk om rubber te bewerken door middel van spuitgieten, transfereren, persen, extruderen en stansen. Deze bewerkingsmogelijkheden bieden wij echter niet aan.

Toepassingen rubber

De wereldmarkt voor rubber is circa 24 miljoen groot. Hiervan bedraagt het aandeel van natuurrubber ongeveer 40% tot 45%. Afhankelijk van de toepassing worden zowel natuurrubber als synthetisch rubber ingezet. Vooral in de bandenindustrie wordt rubber veelal toegepast. Naast banden worden er nog meer producten uit rubber gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gum, doppen en emmers maar ook schoenzolen, laarzen en zadels zijn van rubber gemaakt. Andere toepassingen van rubber zijn:

  • Rubberen balletjes of kogels
  • Veerbalgen, trillingsdempers, bougiekabels
  • Reddingsboten en snoermantels
  • Handvaten, doorvoertules, buffers
  • Afdichtringen en fietsbanden

Rubber snijden

Wil jij graag rubber op maat laten snijden?

Upload eenvoudig je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!

Vervolgens kun je deze in één klik omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!

Voor specifieke vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien je dan graag van advies.

rubber snijden

Verschil tussen NBR en SBR rubber

Verschil tussen NBR en SBR rubber

NBR en SBR zijn synthetische rubbers die gemaakt zijn uit butadieen. Toch zijn er verschillen in eigenschappen tussen deze twee rubbers. In deze blog gaan wij in op deze verschillen. Hierbij worden niet alleen de verschillen in eigenschappen, maar ook de verschillen in toepassingen benoemd. Daarvoor is het handig om eerst uit te leggen wat NBR rubber en SBR rubber is.

Wat is NBR rubber?

NBR rubber is een elastomeer. Het betreft een synthetisch polymeer dat ontstaat na de copolymerisatie van acrylnitril en 1,3-butadieen. De hoeveelheid acrylnitril ligt bij NBR standaard rond de 34%. Echter kan dit variëren tussen de 18% en 50%. Het percentage acrylnitril is belangrijk, omdat dit invloed heeft op de mechanische eigenschappen van NBR. Het is namelijk zo dat de mechanische eigenschappen beter zijn op het moment dat het percentage acrylnitril hoog is. Daarnaast zorgt een hogere percentage voor meer weerstand tegen olie en brandstof. Echter heeft een hoog percentage acrylnitril ook één nadeel. Het zorgt namelijk ook voor een snellere temperatuursverhoging in het rubber waardoor het sneller bros wordt.

Wat is SBR rubber?

SBR rubber komt voort uit de polymerisatie van twee monomeren, namelijk: butadieen en styreen. Wereldwijd bestaat 65% van alle gemaakte rubbers uit SBR. SBR is dus de meest voorkomende synthetische rubber ter wereld. Bovendien is het in vergelijking met natuurrubber beter bestand tegen oxidatie en oliën. Daarnaast heeft het ook een betere temperatuurstabiliteit dan natuurrubber.

Verschil NBR en SBR rubber

NBR en SBR rubber hebben allebei een hoge trek- en scheursterkte. Ook hebben zij beide goede mechanische en elastische eigenschappen. Toch zijn er een aantal verschillen in de eigenschappen van NBR en SBR rubber. Zo is NBR rubber bijvoorbeeld temperatuurbestendig tot maximaal 110˚C terwijl SBR rubber bestand is tegen temperaturen tot maximaal 70˚C. Daarnaast zijn beide rubbers slijtvast. Echter is SBR pas bestand tegen wrijvingsslijtage en veroudering wanneer er gebruik is gemaakt van additieven. Andere verschillen in eigenschappen tussen NBR en SBR zijn:

Eigenschappen NBR:

  • Ondoordringbaar voor gassen
  • Niet volledig weer- en ozonbestendig
  • Bestand tegen oliën en vetten, verdunde zuren, koolwaterstoffen en smeermiddelen.
  • Bestand tegen anorganische chemische producten behalve chloor en antioxidanten.
  • Niet bestand tegen gehalogeneerde koolwaterstoffen, remvloeistoffen, aromatische verbindingen, ketonen en sterke zuren.

Eigenschappen SBR:

  • Hardheid varieert tussen 40˚ en 90˚
  • Bestand tegen industriewater, zwakke zuren en basen.
  • Isolerend en schokabsorberend, dempend.
  • Niet bestand tegen minerale oliën, oplosmiddelen, koolwater- en brandstoffen.

Verschillen in toepassingen tussen NBR en SBR rubber

Naast dat er verschillen zijn in eigenschappen tussen beide rubber soorten, zijn er ook verschillen in toepassingen. SBR is nagenoeg in elke sector terug te vinden. Een aantal voorbeelden van sectoren waar SBR wordt gebruikt zijn de machinebouw, industrie, bouw en scheepsvaart. NBR wordt vooral toegepast in de auto-industrie, petrochemische industrie, medische industrie en voedingsmiddelenindustrie.

Voorbeelden van toepassingen

SBR en NBR worden beide gebruikt als afdichtringen zoals o-ringen. Echter lopen de meeste toepassingen tussen NBR en SBR uiteen. Een aantal voorbeelden van toepassingen van NBR en SBR vind je hieronder.

Toepassingen SBR rubber:

  • Veren, slangen, pakkingen, matten, lagers, ondervloeren
  • Trillingdemper en isolatiemateriaal
  • Riemen, autobanden en transportbanden
  • Schoenzolen, snijplanken, deur- en raamprofielen en antislipmatten

Toepassingen NBR rubber:

  • Leidingen, riemen en kabels
  • Medische handschoenen
  • Onderdelen van drank en vulmachines

SBR of NBR rubber snijden

Wil jij NBR of SBR rubber gebruiken binnen jouw sector? Dan ben je bij BMTEC Milling aan het juiste adres. Wij kunnen NBR of SBR rubber in diverse designs op maat snijden. Voor meer informatie over NBR rubber en SBR rubber kun je een kijkje nemen op de bijbehorende product pagina’s.

Wil je een vrijblijvende offerte op maat? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

kunststof frezen

Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?

Er zijn verschillende bewerkingsmogelijkheden voor kunststof. Denk bijvoorbeeld aan het frezen, lasersnijden, draaien, snijden, buigen en graveren van kunststof. In deze blog gaan wij het vooral hebben over het frezen en lasersnijden van kunststof. Ook kom je te weten wat deze bewerkingen inhouden en wanneer je kiest voor lasersnijden en wanneer voor frezen. Dus ben jij benieuwd? Lees dan snel verder.

Kunststof bewerking

Kunststof kun je op diverse manieren bewerken. Welke manier het beste is, is afhankelijk van de eigenschappen en dikte van de soort kunststof dat je wilt bewerken. Zo is PMMA bijvoorbeeld moeilijker te buigen dan PET-G en is Polycarbonaat makkelijker te frezen dan te lasersnijden.

Hieronder sommen wij kort op, op welke manieren je kunststof kunt laten bewerken:

  • Frezen
  • Snijden
  • Draaien
  • Watersnijden
  • Lijmen
  • Buigen
  • Lasersnijden
  • Lasergraveren & lasermarkeren

Kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?

In deze blog gaan wij dieper in op de twee meest voorkomende bewerkingsmogelijkheden, namelijk: het lasersnijden en frezen van kunststof. Want wanneer kies je voor frezen en wanneer voor lasersnijden? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het handig om te weten wat frezen en lasersnijden van kunststof precies inhoud.

Wat is frezen?

Een freesmachine heeft verschillende frezen en gereedschappen tot zijn beschikking waardoor er verschillende bewerkingsmogelijkheden zijn. Tijdens het frezen wordt er door een roterend gereedschap (frees) stukken kunststof verwijderd. Dit kan door middel van randfrezen, graveerfrezen en doorfrezen. Doordat de frees door een computer gestuurd wordt, is het uiterst accuraat tijdens zijn bewerkingen. Ter illustratie vind je hieronder een video over frezen:

 

Freesmachines

Bij BMTEC Milling maken wij gebruik van vlakbedfreesmachines en CNC freesmachines. Meer informatie over deze machines vind je op onze machinepark pagina.

Welke kunststoffen kun je frezen?

Er zijn meerdere kunststoffen geschikt om te frezen. Bij BMTEC Milling heb je keuze uit 15 verschillende kunststofsoorten die wij voor jou kunnen frezen. Denk bijvoorbeeld aan: Polycarbonaat, Plexiglas, Polyoxymethyleen, HDPE en PTFE. Ben je benieuwd welke kunststoffen wij nog meer kunnen bewerken? Neem dan een kijkje op onze kunststoffen pagina.

Voordelen kunststof frezen

Frezen gaat op de duizendste millimeter nauwkeurig en is mogelijk bij verschillende materiaaldiktes. Daarnaast heb je bij frezen keuze uit diverse bewerkingen zoals het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en 3D bewerkingen.

Nadelen kunststof frezen

Bij het frezen moet je rekening houden met een minimale radius afwijking. Er is sprake van een minimale radius afwijking wanneer een frees binnenhoeken freest in het materiaal. Deze afwijking is er, omdat een frees een rond gereedschap is waardoor een hoek niet volledig in een punt gemaakt kan worden. Deze hoek wordt dus een klein half rondje. Hoe groot de radius afwijking precies is verschilt per frees.

Wanneer kunststof frezen

Wanneer kunststof te dik is om te lasersnijden, is frezen een goede optie. Daarnaast heb je bij frezen andere opties dan bij lasersnijden. Zo kun je bijvoorbeeld 3D bewerkingen in het materiaal laten verwerken. Ook behoort gaten boren en het frezen van passingen, sleuven, schroefdraad en verzinkingen tot de mogelijkheden.

Wat is lasersnijden?

Tijdens het lasersnijden wordt kunststof bewerkt met een laserstraal. De laserstraal komt uit een laserkop die snel en in verschillende richtingen kan bewegen. Met een laserstraaldikte van 0,1 millimeter kan de laser de oppervlakte met hoge precisie verhitten. Hierdoor smelt, verbrand of verdampt het materiaal en ontstaat er een gladde snede. Ter illustratie vind je hieronder een video over lasersnijden:

 

Welke kunststoffen kun je lasersnijden?

Je kunt bijna elke kunststof lasersnijden. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: PMMA (Plexiglas), HDPE, POM, PETG, Polypropyleen, Polystyreen, ABS, PTFE, PEEK en Polycarbonaat. Voor alle mogelijkheden kun je een kijkje nemen op de website van BMTEC.

Voordelen kunststof lasersnijden

Lasersnijden is een snelle bewerkingstechniek waardoor het tijd- en kostenbesparend is. Daarnaast heb je geen last van een (minimale) radius afwijking zoals je dat wel hebt bij het frezen van kunststoffen.

Nadelen kunststof lasersnijden

Niet elke kunststofsoort kan even makkelijk lasergesneden worden. Een voorbeeld hiervan is Polycarbonaat. De afwerking van Polycarbonaat is bij het lasersnijden namelijk minder mooi dan bij het frezen. Het frezen van deze kunststof is dus de betere optie. Ook kunnen kunststoffen maar tot een bepaalde dikte lasergesneden worden. Daarnaast kunnen kunststoffen tijdens het lasersnijden alleen 2D bewerkt worden.

Kunststof lasersnijden bij BMTEC

Ben je op zoek naar een kunststof lasersnijbedrijf? Neem dan een kijkje bij ons moederbedrijf: BMTEC. Zij bieden naast het lasersnijden ook het lasergraveren en lasermarkeren van kunststoffen aan.

Kunststof frezen bij BMTEC Milling

Wil je graag kunststof laten frezen? Bij BMTEC Milling frezen diverse soorten kunststoffen op maat. Neem vooral een kijkje op onze kunststof pagina om alle opties te bekijken.

Benieuwd naar de kosten van het frezen van kunststof? Maak vrijblijvend gebruik van ons offertesysteem CutWise, upload je bestand en bereken in enkele seconden je prijs. Is de offerte akkoord? Dan zet je deze eenvoudig om in een order.

Heb je vragen of advies nodig? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen jou graag verder.