Verschillen tussen synthetisch rubber en natuurrubber
Verschil tussen synthetisch rubber en natuurrubber
De ene rubber is niet het andere rubber. Zo heb je bijvoorbeeld natuurrubber en synthetisch rubber. Tussen deze twee rubber soorten zitten een aantal verschillen. Zelfs in de soorten synthetische rubbers zitten er weer verschillen in eigenschappen. In deze blog gaan wij het echter alleen hebben over de verschillen tussen natuurrubber en synthetisch rubber. Om dit goed uit te kunnen leggen gaan wij het onder andere hebben over de oorsprong van natuurrubber en synthetisch rubber.
Natuurrubber
Natuurrubber wordt gemaakt uit latex. Latex is een sap dat wordt gehaald uit een rubberboom, de Braziliaanse rubberboom. Eén derde van het sap dat uit de Braziliaanse rubberboom komt bestaat uit rubber (latex). Zodra het sap is opgevangen wordt het gefiltreerd en verdund met water. Daarna wordt het met zuur behandeld. Het zuur zorgt ervoor dat de rubberdeeltjes gaan stollen. Hieruit ontstaat het eindproduct rubber. Vervolgens wordt het rubber in dunne plakken opgerold en gedroogd.
Vraag naar rubber
Het duurt ongeveer 6 à 7 jaar voordat een rubberboom rubber produceert. Echter is de vraag naar rubber groter dan rubberboomplantages kunnen leveren. Dit probleem heeft heel lang bestaan. Vandaar dat men sinds de industriële revolutie al op zoek was naar alternatieven. In 1910 is de Russisch chemicus Sergei Vasiljevich Lebedev op zoek gegaan naar een alternatief. Hij begon met de ontwikkeling van synthetisch rubber. In 1928 ontwikkelde hij een methode waarbij hij synthetisch rubber maakte door butadieen te polymeriseren. Dit product is uiteindelijk het alternatief van natuurrubber geworden. Inmiddels bedraagt synthetisch rubber de grootste gedeelte (55% à 60%) van de wereldmarkt.
Synthetisch rubber
Bij de ontwikkeling van synthetisch rubber is er gebruik gemaakt van aardolie in plaats van latex. Uit het aardolie worden polymeren gemaakt die vergelijkbare eigenschappen vertonen als natuurrubber. Echter hebben onderzoekers ervoor gezorgd dat de eigenschappen van synthetisch rubber beter zijn dan die van natuurrubber. Hierdoor is het bijvoorbeeld beter bestand tegen veroudering en verbrokkeling. Toch heeft niet elke rubbersoort dezelfde eigenschappen. Hierdoor kan het voor komen dat de ene uiterst geschikt voor buiten terwijl de ander juist heel rekbaar is.
Voorbeelden van synthetische rubbers:
De meest voorkomende synthetische rubber is styreen-butadieen-rubber, ofwel SBR rubber. Deze rubber gebruikt men vooral bij de productie van autobanden. Uiteraard zijn er meerdere soorten synthetische rubbers dan alleen SBR rubber. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van synthetische rubbers:
- SBR rubber
- NBR rubber
- EPDM rubber
- Siliconen rubber
- Neopreen
- Polyurethaan rubber
- Isopreen rubber
- Fluorrubber
- Acrylaatrubber
Verschillen natuurrubber en synthetisch rubber
Tijdens de ontwikkeling van synthetisch rubber hebben onderzoekers er niet alleen voor gezorgd dat synthetisch rubber op natuurrubber lijkt, maar zelfs betere eigenschappen bezit. Zo heeft synthetisch rubber minder snel last van veroudering en verbrokkeling. Bovendien is synthetisch rubber bestand tegen weer, wind, warmte, kou, zonlicht en droogte. Dankzij deze onderzoekers heeft synthetisch rubber de eigenschappen gekregen die de markt zoekt en nodig heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat synthetisch rubber inmiddels 55% à 60% van de wereldmarkt bedraagt.
Rubber bewerken
Rubber kun je op diverse manieren bewerken. Bij BMTEC Milling snijden wij rubbers door middel van een mesje die wordt aangestuurd door een freesmachine. Zo snijden wij rubbers zoals Celrubber, Siliconen, Neopreen, EPDM, NBR, SBR en Polyurethaan rubber op maat. Met de vlakbedfreesmachine kunnen wij scherpe hoeken, cirkels en andere details in rubber verwerken. Naast het snijden van rubber is het ook mogelijk om rubber te bewerken door middel van spuitgieten, transfereren, persen, extruderen en stansen. Deze bewerkingsmogelijkheden bieden wij echter niet aan.
Toepassingen rubber
De wereldmarkt voor rubber is circa 24 miljoen groot. Hiervan bedraagt het aandeel van natuurrubber ongeveer 40% tot 45%. Afhankelijk van de toepassing worden zowel natuurrubber als synthetisch rubber ingezet. Vooral in de bandenindustrie wordt rubber veelal toegepast. Naast banden worden er nog meer producten uit rubber gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gum, doppen en emmers maar ook schoenzolen, laarzen en zadels zijn van rubber gemaakt. Andere toepassingen van rubber zijn:
- Rubberen balletjes of kogels
- Veerbalgen, trillingsdempers, bougiekabels
- Reddingsboten en snoermantels
- Handvaten, doorvoertules, buffers
- Afdichtringen en fietsbanden
Rubber snijden
Wil jij graag rubber op maat laten snijden?
Upload eenvoudig je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!
Vervolgens kun je deze in één klik omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!
Voor specifieke vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Wij voorzien je dan graag van advies.