Verschil HPL en Alupanel
Verschillen en overeenkomsten tussen HPL en Alupanel
HPL (merknaam: Trespa®) en Alupanel (merknaam: Dibond®) hebben vele overeenkomsten in eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Toch zijn er een aantal verschillen tussen beide kunststoffen. Wat de precieze overeenkomsten en verschillen zijn, lees je in deze blog.
Verschil HPL en Alupanel
Ten eerste is er een verschil in de opbouw van het materiaal. Zo bestaat Alupanel uit een kern van Polyethyleen en twee aluminium toplagen, terwijl HPL bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels en gelamineerde toplagen. Hieronder lichtten wij dit verder toe.
Alupanel is een aluminium sandwichplaat en bestaat uit een kern van Polyethyleen dat wordt beschermd door twee aluminium toplagen. Hierdoor is het sterk en licht van gewicht. Bovendien is de kern uv,- temperatuur,- en weersbestendig, waardoor je het zowel binnen als buiten kunt toepassen.
HPL is de afkorting van High Pressure Laminate. Dit materiaal bestaat uit een kern van met fenolhars samengeperste houtvezels dat wordt beschermd door twee gelamineerde toplagen. Deze lagen zijn onder hoge druk op elkaar geperst, waardoor HPL volledig waterbestendig is. Hierdoor is het uiterst geschikt is voor buitengebruik. Bovendien is HPL / Trespa® in drie verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je namelijk:
- Trespa Izeon® is ideaal voor buitengebruik en kan toegepast worden als gevelbekleding van woningen.
- Trespa Meteon® is speciaal ontwikkeld voor diverse buitentoepassingen, waaronder gevelbekleding. Bovendien heeft het een levensduur van circa 50 jaar.
- Trespa TopLab® is stevig, vuilafstotend, onderhoudsarm en is ontwikkeld voor laboratoria.
Overeenkomsten in eigenschappen
Alhoewel er verschillen zijn in de manier waarop het materiaal is opgebouwd, zijn er ook veel overeenkomsten in eigenschappen. Zo zijn beide kunststoffen uv,- water,- en weersbestendig, waardoor ze uiterst geschikt zijn voor buiten. Bovendien zijn Alupanel en HPL sterk, onderhoudsarm en makkelijk te schilderen, bedrukken en te bestickeren.
Verschil in eigenschappen HPL en Alupanel
Alupanel en HPL hebben dus overeenkomstige eigenschappen. Er zijn echter ook verschillen. Zo is Alupanel lichter van gewicht en makkelijker bewerkbaar dan HPL. HPL is daarentegen sterker en heeft een langere levensduur. Andere eigenschappen van HPL zijn:
- Vandalismebestendig
- Krasbestendig
- Krimpt en zet meer uit dan andere kunststoffen
Overeenkomsten in toepassingen
Beide kunststoffen zijn dus weersbestendig, onderhoudsarm en geschikt voor beschildering, bedrukking en bestickering. Hierdoor kun je beide buiten toepassen voor diverse reclamedoeleinden, maar ook als gevelbekleding. Echter is Alupanel speciaal ontwikkeld voor de reclame-industrie en is HPL vooral populair als gevelbekleding. HPL wordt bovendien toegepast in omgevingen waarbij hygiëne belangrijk is, zoals laboratoria, ziekenhuizen, badkamers en restaurantkeukens.
Andere voorbeelden van toepassingen van Alupanel en HPL zijn:
Alupanel:
- Interieurtoepassingen
- Displays
- Freesletters (reclameletters)
- Bedrijfspand- of winkelinrichting
- Dakkappellen
- Keukenachterwanden
HPL:
- Dakkapellen
- Garageboxen
- Keukenachterwand
- Douchewand
- Aanrechtblad
- Boeidelen
- Freesletters
HPL en Alupanel bewerken
Je kunt HPL en Alupanel op maat laten frezen of zagen. Bij BMTEC Milling bieden wij echter alleen maatwerk in het frezen van kunststoffen aan. Wil jij dus HPL, Alupanel of één van onze andere aangeboden kunststoffen laten frezen?
Upload eenvoudig je bestand in ons offertesysteem CutWise en ontvang binnen 10 seconden een offerte op maat!
Vervolgens kun je deze in één klik omzetten in een order. Wij beloven 100% leverbetrouwbaarheid met CutWise. Bevestigde leverdatum niet behaald? Dan zijn de onderdelen gratis!