PMMA versus Polycarbonaat

Plexiglas of Polycarbonaat?

Plexiglas of Polycarbonaat?

Zit jij te twijfelen tussen Plexiglas of Polycarbonaat? Met deze blog helpen wij jou een keuze te kunnen maken. In deze blog gaan wij namelijk overzichtelijk Polycarbonaat en Plexiglas met elkaar vergelijken. Niet alleen de eigenschappen komen aan bod, maar ook de toepassingen en de bewerkingsmogelijkheden. Mocht je je keuze hebben gemaakt, dan ben je bij BMTEC Milling direct aan het juiste adres. Bij ons kun je namelijk terecht voor gefreesde en op maat gemaakte Polycarbonaat en Plexiglas platen. Hier komen we echter later op terug, want eerst is het belangrijk om te weten wat Polycarbonaat en Plexiglas precies is.

Wat is Polycarbonaat?

Polycarbonaat (PC) is de meest slagvaste en vandalismebestendige transparante kunststof van alle kunststof soorten. Het is namelijk niet alleen heel sterk (250 keer sterker dan glas) maar er zit ook enige flexibiliteit in. Hierdoor krijg je deze kunststof niet zomaar kapot. Voor extra veiligheid of waar de kans op schade groot is, is Polycarbonaat dus de juiste keuze.

Wat is Plexiglas?

Plexiglas, Perspex en Acrylaat zijn welbekende (merk)namen van de kunststof Polymethylmethacrylaat (PMMA). PMMA wordt veelal gebruikt ter vervanging van glas. Het is namelijk niet alleen 50% lichter van gewicht maar ook 25 keer sterker dan glas. Bovendien versplintert PMMA niet en is het zelfs goedkoper dan glas! PMMA is zowel glashelder, spiegelend als in kleur verkrijgbaar.

Geëxtrudeerd (XT) Plexiglas en gegoten (GS) Plexiglas

Plexiglas is verkrijgbaar in twee soorten. Zo heb je de geëxtrudeerde (XT) variant en de gegoten (GS) variant. Geëxtrudeerd Plexiglas staat ook wel bekend als “budget” Plexiglas, omdat het goedkoper is dan de gegoten variant. Waarom XT goedkoper is, leggen wij hieronder uit.

  • Geëxtrudeerd Plexiglas (XT/budget)

XT Plexiglas is goedkoper en breukgevoeliger dan GS Plexiglas. Dit komt door de manier waarop het is geproduceerd. XT Plexiglas wordt namelijk na het uitgieten nog gewalst. Hierdoor wordt de plaat dunner en ontstaat er spanning in het materiaal. Dit maakt dat je sneller kans hebt op breuken. Bij GS Plexiglas heb je hier minder kans op. Daarom is XT Plexiglas goedkoper dan de gegoten versie. Het enige grote voordeel van XT is dat het maatvaster is dan GS plexiglas. 5 millimeter XT is precies 5 millimeter.

  • Gegoten Plexiglas (GS)

Bij de gegoten variant gieten ze Plexiglas in een mal waarna het wordt uitgehard tot een vaste plaat. Er zit dus minder spanning in dan bij de geëxtrudeerde variant. Hierdoor is het minder breukgevoelig. Dit maakt dat er een hoger prijskaartje aan zit dan bij XT Plexiglas.

Eigenschappen Plexiglas en Polycarbonaat

Om een goede keuze te kunnen maken tussen Plexiglas en Polycarbonaat, gaan wij hieronder de eigenschappen met elkaar vergelijken.

Transparantie en kleuropties

Plexiglas en Polycarbonaat zijn beide transparant / helder te verkrijgen. De helderheid van beide kunststoffen zijn percentagegewijs zelfs hoger dan glas. Polycarbonaat is daarnaast nog in de kleur “opaal” te verkrijgen. Plexiglas is daarentegen in verschillende kleuren en ook spiegelend verkrijgbaar.

PMMA-plexiglas-frezen

Plexiglas gefreesd

In welke diktes zijn deze kunststoffen te verkrijgen?

Polycarbonaat is vanaf 0.125 millimeter dikte tot maximaal 50 millimeter verkrijgbaar. PMMA kun je krijgen vanaf 1 millimeter tot maximaal 100 millimeter dikte.

Isolerende eigenschappen Polycarbonaat en Plexiglas

Beide kunststoffen zijn isolerend. Ideaal dus wanneer je deze kunststoffen buiten wilt toepassen. Bijvoorbeeld voor een tuinkas.

Hardheid, sterkte en gewicht van Plexiglas en Polycarbonaat

Polycarbonaat (PC) is sterker en slagvaster dan PMMA. PMMA is namelijk 25 keer sterker dan glas terwijl PC tot wel 250 keer sterker is dan glas. Daarnaast is PC flexibeler dan Plexiglas waardoor je het lastig kunt breken. Dit maakt Polycarbonaat uiterst vandalisme- en inbraakbestendig. Bovendien zijn beide kunststoffen de helft zo zwaar als glas. Ze zijn dus ook nog eens makkelijk te verplaatsen en toe te passen.

Polycarbonaat-vandalismebestendig

Chemische resistentie

Zowel Plexiglas als Polycarbonaat zijn chemisch resistent. Toch wordt Plexiglas meer ingezet in de voedingsmiddelenindustrie. Terwijl Polycarbonaat vaker toegepast wordt in de chemische industrie.

Brandbaarheid & hittebestendigheid

PMMA is minder hittebestendig dan glas en Polycarbonaat. Met brandklasse B2 valt deze kunststof onder de noemer: normaal brandbaar. Hierdoor kan het niet overal toegepast worden. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om Plexiglas in te zetten ter afscherming van hittebronnen.

Polycarbonaat heeft de brandklasse: B1. Dit houdt in dat deze kunststof moeilijk ontvlambaar is en brandvertragend en vlamdovend werkt. Bovendien kan Polycarbonaat temperaturen aan van -30˚C tot +120˚C. Terwijl PMMA een temperatuurbestendigheid heeft van minimaal -30˚C tot maximaal +80˚C.

Smeltpunt

Het smeltpunt van Polycarbonaat ligt op 230˚C. Terwijl Plexiglas al smelt bij 103˚C. PC is dus veiliger op het gebied van brandbestendigheid dan PMMA.

Polycarbonaat frezen

Polycarbonaat gefreesd

Zijn Plexiglas en Polycarbonaat platen geschikt voor buiten?

Beide kunststoffen zijn geschikt voor binnen en buiten. PMMA verkleurt echter niet, terwijl normale Polycarbonaat platen dat wel doen. Maar gelukkig bestaan er ook speciale Polycarbonaat platen die voorzien zijn van een uv-coating waardoor het niet verkleurt.

Welke oppervlakte is vlakker?

Plexiglas is stijver dan Polycarbonaat. De oppervlakte is daardoor iets vlakker. Polycarbonaat is daarentegen flexibeler dan Plexiglas.

Zijn Polycarbonaat en Plexiglas platen recyclebaar?

Beide kunststoffen hebben een lange levensduur. Mochten deze platen toch toe zijn aan vervanging, dan kun je ze allebei recyclen bij de daarvoor betreffende kunststofrecyclebedrijven.

 

Plexiglas-versus-Polycarbonaat

Nadelen Polycarbonaat en Plexiglas

Eén groot nadeel dat beide kunststoffen met zich meebrengen is dat ze gevoelig zijn voor krassen. Daarnaast is Plexiglas brandbaar waardoor het niet overal toegepast kan worden.

Polycarbonaat en Plexiglas bewerken

Polycarbonaat en Plexiglas zijn op diverse manieren te bewerken. Denk aan: boren, buigen, zagen, lasersnijden, graveren en frezen. Voor het frezen ben je bij BMTEC Milling direct aan het juiste adres. Niet alleen Polycarbonaat en Plexiglas kunnen wij frezen maar ook vele andere kunststoffen. Waaronder: Dibond, HPL, HDPE, POM, Polypropyleen en nog veel meer.

Boren

In beide kunststoffen kun je boren. Echter heb je bij PC minder kans op breuk aangezien het materiaal taaier is. Als je Plexiglas boort heb je al snel kans op breuken wanneer je teveel druk uitoefent. Bovendien heb je kans op smelten als je Plexiglas met een te hoog toerental boort. Mocht je bezig gaan met boren, boor dan bovenop een vlakke tafel zodat het materiaal genoeg steun heeft van onder. Zo zijn breuken sneller te voorkomen.

Zagen

Polycarbonaat en Plexiglas kun je beide zagen met een cirkelzaag. Kijk alleen wel uit bij XT Plexiglas, want dat kan sneller breken. Het zagen kun je natuurlijk ook uitbesteden. Bij Plexideal zagen ze zelfs kunststoffen gratis op maat. Na het zagen kun je beide materialen bovendien nog elders laten bedrukken.

Lasersnijden

Bij ons moederbedrijf BMTEC kun je terecht voor het lasersnijden van kunststoffen. Daar kun je Plexiglas heel mooi laten lasersnijden vanaf 1 millimeter tot maximaal 25 millimeter dikte. Ook het lasersnijden van Polycarbonaat en andere kunststoffen is bij BMTEC mogelijk. Het lasersnijden van Polycarbonaat kan vanaf 0.125 millimeter tot maximaal 6 millimeter dikte. Echter zorgt de hitte van de laser bij Polycarbonaat voor een minder mooie afwerking dan wanneer je het laat frezen. Frezen is voor PC daarom de betere optie.

Graveren

Plexiglas kun je goed lasergraveren. Polycarbonaat kan ook gegraveerd worden. Echter heb je dan hetzelfde probleem als bij het lasersnijden: de afwerking is niet minder mooi. Door de hitte slaat Polycarbonaat bij de randen namelijk geel uit.

Buigen

PMMA is een thermoplastische kunststof. Het wordt bij verhitting dus buigzaam. Hierdoor kan het makkelijk in verschillende vormen gebogen worden. Koud buigen is bij Plexiglas echter niet mogelijk. Polycarbonaat kun je daarentegen zowel warm als koud buigen.

Frezen

Beide kunststoffen kun je laten frezen. Wanneer je bij Polycarbonaat een mooie afwerking wilt, heeft frezen zelfs de voorkeur ten opzichte van lasersnijden.

Polycarbonaat is te frezen vanaf 3 millimeter tot maximaal 50 millimeter dikte. Daarnaast kunnen wij PMMA / Plexiglas frezen van minimaal 3 tot maximaal 100 millimeter dikte.

Voor het frezen van PMMA, Polycarbonaat en andere kunststoffen kun je dus bij BMTEC Milling terecht. Voor meer informatie over frezen en lasersnijden raden wij onze blog “kunststof bewerken: frezen of lasersnijden?” aan.

Toepassingsmogelijkheden

De toepassingen van Plexiglas en Polycarbonaat zijn oneindig en komen in sommige gevallen met elkaar overeen. Zo worden beide o.a. gebruikt voor:

  • Ramen
  • Machine-afschermingen
  • Aquariums
  • Reclame-uitingen

Aangezien Polycarbonaat vandalisme- en inbraakbestendig is, wordt het vaak ingezet als veiligheidsbeglazing. Denk hierbij aan:

  • Beglazing van fietsenstallingen
  • Tuinkassen
  • Veiligheidsbrillen
  • Bushokjes
  • Politie / ME schilden en helmvizieren

Andere toepassingen zijn:

  • Plexiglas: glas van fotolijstjes, maatbekers, keukenachterwanden, balkonbeglazingen, veranda’s, vitrinekasten, wegbewijzeringen, naambordjes en deurbordjes.
  • Polycarbonaat: Overkappingen, carports, geluidsschermen, serres, dak- en golfplaten, straatlantaarns, onderdelen van mobiele telefoons, cd’s en dvd’s.

Conclusie: wanneer kies je Polycarbonaat en wanneer Plexiglas?

Wanneer je kunststof wilt toepassen voor een bushokje, windscherm of als afdakje, is Polycarbonaat de beste keuze. Zulke producten hebben namelijk een redelijke grote kans op schade. Maar aangezien Polycarbonaat ten opzichte van Plexiglas niet snel stuk gaat, is PC in dit geval de beste optie.

Ook kwa brandbaarheid is PC veiliger, omdat het moeilijk ontvlambaar is en brandvertragend werkt. Plexiglas is daarentegen minder hittebestendig. Hierdoor kan het niet ingezet worden ter afscherming van hittebronnen.

Dus ben je op zoek naar een brandveilige, vandalisme- en schadebestendige kunststof? Dan is Polycarbonaat de beste keus. Mocht dit niet belangrijk zijn voor jouw toepassing, dan is Plexiglas (PMMA) een prima keus. Bovendien is het voordeliger voor jouw portemonnee, aangezien PMMA platen goedkoper zijn dan Polycarbonaat platen.

Polycarbonaat of Plexiglas op maat bestellen

Wil je kunststof laten frezen en ben je benieuwd wat een Plexiglas of Polycarbonaat plaat op maat kost? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons op. Voor het lasersnijden van kunststof kun je echter terecht bij ons moederbedrijf BMTEC. Daar kun je eenvoudig en snel een offerte aanvragen via hun offertesysteem: CutWise.

Meer informatie

Voor meer informatie over Polycarbonaat en PMMA (Plexiglas) kun je een kijkje nemen op onze  “kunststoffen” pagina. Voor specifieke vragen over materialen en bewerkingsmogelijkheden, kun je ons altijd contacteren. Wij helpen jou graag verder.