1200m2 machinepark

ISO 9001:2015

Benelux & Duitsland

Ontwerp & Productie

HMPE frezen

Wij frezen dagelijks meerdere soorten kunststoffen met onze vlakbedfreesmachine en CNC portaalfreesmachine. Ook het frezen van HMPE 500 en HMPE 1000 behoort hierbij tot de mogelijkheden. Hieronder leggen wij het verschil uit tussen deze twee Polyetheen soorten.

Wat is HMPE?

HMPE staat voor High Moleculair Polyetheen en is onder te verdelen in HMPE 500 en HMPE 1000. Het verschil zit in de moleculaire dichtheid van het materiaal. Zo heeft HMPE 500 een moleculair gewicht van 500.000 g/mol en HMPE 1000 een moleculair gewicht van 1000.000 g/mol. Hoe hoger het moleculair gewicht des te hoger de stijfheid, sterkte, hardheid en slagvastheid van het materiaal. Daarnaast zorgt een hogere dichtheid voor betere bestendigheid tegen hoge temperaturen en chemicaliën.

Zwart HMPE

HMPE is in diverse kleuren verkrijgbaar, echter heeft zwart HMPE één groot voordeel ten opzichte van de rest. Aan zwart HMPE is namelijk het additief Carbon Black toegevoegd, waardoor het beschermd is tegen vocht en uv-straling. Dit maakt zwart HMPE uiterst geschikt is voor buitengebruik.

Eigenschappen van HMPE

HMPE kan zowel lage als hoge temperaturen verdragen. Ook tegen temperaturen van circa 70 ˚C – 90˚C is het materiaal bestand, mits de mechanische belasting niet te groot is. Daarnaast is HMPE taai, buigbaar en heeft een geringe vochtopname. Verder heeft deze kunststof een hoge slijt- en slagvastheid en is het volledig recyclebaar.

Andere voordelige eigenschappen van HMPE:

· Hoge slagvastheid

· Hoge slijtvastheid

· Brokkelt en splintert niet

· Geen stroomgeleider

· Goede kerfslagvastheid

· Lage wrijvingscoëfficiënt

· Volledig recyclebaar

· Beschikbaar als FoodGrade-variant

HMPE toepassingen

HMPE wordt onder meer toegepast in de transportsector, zuivelindustrie, conservenindustrie en machinebouw. Daarnaast is HMPE ook beschikbaar als FoodGrade variant, waardoor het in contact mag komen met voedingsmiddelen. Hierdoor is het ook toepasbaar in de voedingsmiddelenindustrie. Andere voorbeelden van producten waarin HMPE wordt verwerkt zijn:

· Snijplanken

· Transportbanden

· Kettinggeleidingen

· Machine onderdelen

· Bekleding van (laad)bakken en silo’s,

· Glij- en stansplaten

HMPE frezen bij BMTEC Milling

Heb jij een gefreesde HMPE plaat nodig? Of wil je graag meer informatie over HMPE 500 of HMPE 1000? Contacteer ons dan gerust. Wij bespreken graag alle mogelijkheden met jou door.